Idealne na śniadanie, do pracy lub do szkoły. W papilotkach i z budyniem są długo świeże.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 30 sztuk:
3 szklanki mąki tortowej(1 szklanka około 170 g)
½ szklanki drobnego cukru do wypieków(1 szklanka około 220 g)
2 dag świeżych drożdży
Sól do smaku
6 dag stopionego masła
2 duże jajka
¾ szklanki ciepłego mleka
30 papilotek do pieczenia bebeczek
Foremki do babeczek
Nadzienie:
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
¾ l mleka
Lukier:
¾ szklanki cukru pudru
Sok z cytryny
Bułeczki drożdżowe z budyniem i lukrem w papilotkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, odstawić do wyrośnięci drożdży w ciepłe miejsce pod przykryciem. Następnie dodać stopione masło, rozkłócone jajka(niewielką część zostawić do posmarowania bułeczek), pozostały cukier- zagnieść elastyczne ciasto, ponownie odstawić do wyrośnięcia. Budyń ugotować z cukrem na mleku, odstawić pod przykryciem do wystygnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywać małe kawałki ciasta, spłaszczyć, nałożyć porcję letniego budyniu, zlepić bułeczki, ułożyć w papilotkach umieszczonych w babeczkach, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piekarnik podgrzać, bułeczki wyrośnięte posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec około 20 minut na rumiany kolor w temp. 180 stopni.
Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć gęsty lukier, polać wystudzone babeczki.
Porady
1. do lukru można dodać białko w niewielkiej ilości, lukier będzie bielszy i sztywniejszy.
Komentarze