Bułeczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko ( najlepiej żeby było letnie ) ,drożdże i cukier rozpuści razem .Odstawić do podrośniecia.
Mąkę,jajko ,sól ,cukier waniliowy ,masło i rozczyn z drożdży wyrobić ( ja użyłam termomixa do wyrabiania ciasta )
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia .
2.Gotowe ciasto dobrze rozwałkować .Posmarować miękkim masłem ( pasek od góry zostawić nie wysmarowany ,żeby ciasto nam się dobrze zlepiło)
Cynamon wymieszać z cukrem i posypać rozwałkowane ciasto.Zrolować( jak na roladę) Ciasto kroimy w plasterki .Układamy na formie wysmarowanej tłuszczem w odstępach ( bułeczki będą rosły )
3.Wstawiamy do zimnego piekarnika ,ustawiamy na 180 stopni i pieczemy ok 30 minut .
Cynamonki polewam lukrem i posypuje brązowym cukrem .
Komentarze