Bułeczki cynamonowe

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ,drożdżowe bułeczki cynamonowe na pewno Wam posmakują ,do tego filiżanka dobrej kawy lub czekolady .

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki
    50 g świeżych drożdży
    70 g cukru
    1 cukier waniliowy
    250 ml mleka
    1 jajko
    szczypta soli
    60 g masła - roztopić

    Dodatkowo :
    2-3 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki cukru brązowego
    miękkie masło do smarowania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko ( najlepiej żeby było letnie ) ,drożdże i cukier rozpuści razem .Odstawić do podrośniecia.
    Mąkę,jajko ,sól ,cukier waniliowy ,masło i rozczyn z drożdży wyrobić ( ja użyłam termomixa do wyrabiania ciasta )
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia .
  • Bułeczki cynamonowe 2. Gotowe ciasto dobrze rozwałkować .Posmarować miękkim masłem ( pasek od góry zostawić nie wysmarowany ,żeby ciasto nam się dobrze zlepiło)
    Cynamon wymieszać z cukrem i posypać rozwałkowane ciasto.Zrolować( jak na roladę) Ciasto kroimy w plasterki .Układamy na formie wysmarowanej tłuszczem w odstępach ( bułeczki będą rosły )
  • Bułeczki cynamonowe 3. Wstawiamy do zimnego piekarnika ,ustawiamy na 180 stopni i pieczemy ok 30 minut .

    Cynamonki polewam lukrem i posypuje brązowym cukrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować