Zawijane cynamonowe bułeczki

5 (173 ocen)

Tej jesieni w mojej kuchni zdecydowanie króluje cynamon.

Składniki:

  • Ciasto:

    300g mąki pszennej
    50g masła
    1 jajko
    0,5 szklanki mleka
    15g drożdży
    4 łyżki cukru


    Nadzienie:

    3 łyżeczki cynamonu
    4 łyżeczki cukru
    40g masła

    Wierzch:

    Cukier perlisty
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Zawijane cynamonowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cynamonki 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, kiedy się rozpuszczą zalać je połową ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki, wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

    Po tym czasie, wlać do rozczynu resztę mleka, cukier, jajko i mąkę, wymieszać całość łyżką, wlać roztopione masło i wyrabiać ciasto aż tłuszcz się całkowicie wchłonie.

    Jeśli ciasto za bardzo się klei dodajemy trochę mąki.

    Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.

    Nadzienie:

    Masło roztopić, cynamon wymieszać z cukrem.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt niezbyt cienko, posmarować je ostudzonym masłem i posypać równomiernie mieszanką cynamonową.

    Ciasto zwinąć i pokroić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 30minut, po tym czasie posmarować je mlekiem i posypać cukrem perlistym.

    Piec w 190' przez ok. 20 minut, ja piekłam w 170' na termoobiegu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier perlisty Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować