Zawijane cynamonowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, kiedy się rozpuszczą zalać je połową ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki, wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie, wlać do rozczynu resztę mleka, cukier, jajko i mąkę, wymieszać całość łyżką, wlać roztopione masło i wyrabiać ciasto aż tłuszcz się całkowicie wchłonie.
Jeśli ciasto za bardzo się klei dodajemy trochę mąki.
Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
Nadzienie:
Masło roztopić, cynamon wymieszać z cukrem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt niezbyt cienko, posmarować je ostudzonym masłem i posypać równomiernie mieszanką cynamonową.
Ciasto zwinąć i pokroić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 30minut, po tym czasie posmarować je mlekiem i posypać cukrem perlistym.
Piec w 190' przez ok. 20 minut, ja piekłam w 170' na termoobiegu.
Komentarze