Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny mały torcik z idealnie czekoladowymi blatami ciasta z dodatkiem budyni. Krem jest aksamitny i bardzo mleczny. Przełamaniem smaku jest pomarańczowa galaretka, która dodatkowo nadała ciastu koloru. Polecam na rodzinne spotkania, gdzie przy filiżance aromatycznej kawy można delektować się rodzinnymi chwilami.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Budyniowy biszkopt (tortownica 20 cm):
    4 jajka
    Szczypta soli
    ¾ szklanki białego cukru
    4 łyżki oleju
    ¾ szklanki mąki pszennej
    2 czekoladowe budynie
    1 łyżka ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Mleczny krem:
    0,5 szklanki mleka 3,2%
    0,5 szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    300 g masła
    2 szklanki mleka w proszku

    Poncz:
    Słodka czarna herbata z cytryną

    1 pomarańczowa galaretka
    1 szklanka wrzątku

    Polewa czekoladowa:
    100 g mlecznej czekolady
    50 g masła
    3 łyżki śmietany 30%

    Orzechy laskowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami wsypujemy cukier. Następnie kolejno dodajemy po jednym żółtku (masa musi stać się puszysta i żółta) oraz wlewamy olej.Sypkie składniki - mąka pszenna, kakao, budynie czekoladowe oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sitko. Patiami wsypujemy do ubitej masy, mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 35 minut ( do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i koimy na 3 blaty.

    Krem:
    W garnku zagotowujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło (w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę. Stopniowo wlewamy wystudzone mleko. Cały czas ubijając wsypujemy partiami mleko w proszku. Ucieramy jeszcze chwilę, aż krem będzie jednolity i gładki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia i delikatnego stężenia.

    Poszczególne blaty ciasta nasączamy słodką herbatą z cukrem. W tortownicy umieszczamy pierwszy biszkopt. Smarujemy go mlecznym kremem. Następnie wylewamy stężałą galaretkę. Tortownicę wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła. Następnie rozsmarowujemy kilka łyżek kremu. Dogniatamy delikatnie kolejnym biszkoptem. Na końcu wykładamy resztę kremu. Torcik polewamy mleczną polewą. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Gdy całość jest gładka wlewamy śmietankę. Naczynie zdejmujemy znad pary i energicznie mieszamy aby czekolada się nie zważyła. Jeszcze ciepłą polewą oblewamy tort. Dekorujemy orzechami laskowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować