Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką

  • wyświetlono: 912 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny mały torcik z idealnie czekoladowymi blatami ciasta z dodatkiem budyni. Krem jest aksamitny i bardzo mleczny. Przełamaniem smaku jest pomarańczowa galaretka, która dodatkowo nadała ciastu koloru. Polecam na rodzinne spotkania, gdzie przy filiżance aromatycznej kawy można delektować się rodzinnymi chwilami.

32
  • 15 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Budyniowy biszkopt (tortownica 20 cm):
4 jajka
Szczypta soli
¾ szklanki białego cukru
4 łyżki oleju
¾ szklanki mąki pszennej
2 czekoladowe budynie
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mleczny krem:
0,5 szklanki mleka 3,2%
0,5 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
300 g masła
2 szklanki mleka w proszku

Poncz:
Słodka czarna herbata z cytryną

1 pomarańczowa galaretka
1 szklanka wrzątku

Polewa czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady
50 g masła
3 łyżki śmietany 30%

Orzechy laskowe do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami wsypujemy cukier. Następnie kolejno dodajemy po jednym żółtku (masa musi stać się puszysta i żółta) oraz wlewamy olej.Sypkie składniki - mąka pszenna, kakao, budynie czekoladowe oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sitko. Patiami wsypujemy do ubitej masy, mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 35 minut ( do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i koimy na 3 blaty.

    Krem:
    W garnku zagotowujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło (w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę. Stopniowo wlewamy wystudzone mleko. Cały czas ubijając wsypujemy partiami mleko w proszku. Ucieramy jeszcze chwilę, aż krem będzie jednolity i gładki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia i delikatnego stężenia.

    Poszczególne blaty ciasta nasączamy słodką herbatą z cukrem. W tortownicy umieszczamy pierwszy biszkopt. Smarujemy go mlecznym kremem. Następnie wylewamy stężałą galaretkę. Tortownicę wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła. Następnie rozsmarowujemy kilka łyżek kremu. Dogniatamy delikatnie kolejnym biszkoptem. Na końcu wykładamy resztę kremu. Torcik polewamy mleczną polewą. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Gdy całość jest gładka wlewamy śmietankę. Naczynie zdejmujemy znad pary i energicznie mieszamy aby czekolada się nie zważyła. Jeszcze ciepłą polewą oblewamy tort. Dekorujemy orzechami laskowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiasto z galaretkąciasto budyniowemleczna kanapkakrem mlecznyprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

BUDYNIOWY BISZKOPT Z KREMEM Z SERKÓW HOMO

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BUDYNIOWY BISZKOPT Z KREMEM Z SERKÓW HOMO

Już nie raz Wam mówiłam, że uwielbiam...

marchewkowo-orzechowy torcik  z owocami

Dodane przez: agarybak76

Marchewkowo - orzechowy torcik z owocami...

Aromatyczne ciasto marchewkowe,...

Torcik piernikowy z mascarpone i galaretką z mango i pomarańczy

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Torcik piernikowy z mascarpone i galaretką...

Taki właśnie torcik jest dla mnie...

Ciasto mega malinowe z galaretką

Dodane przez: juchab

Ciasto z galaretką malinową i kremem malinowym

W sezonie malinowym, grzechem by...

Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i galaretką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i...

To ciasto może i jest troszkę pracochłonne,...

truskawkowy torcik

Dodane przez: katarzynka455

Torcik z truskawkową galaretką i masą śmietanową

Jeszcze trochę świeżych truskawek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE