Torcik budyniowy z truskawkami i galaretką

  • wyświetlono: 177 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Córeczka zapytała mnie ostatnio jaki jest mój ulubiony torcik z dzieciństwa i przypomniałam sobie że dawno go nie robiłam. To delikatny śmietankowy biszkopt z masą budyniową, truskawkami i galaretką. Jest proste i dość szybkie do zrobienia, jedyny minus to czas oczekiwania aby masa i galaretka stężały :) To klasyczne ciasto pewno nie tylko ja, ale większość pamięta z dzieciństwa. Moim córeczkom bardzo smakował.

  • 6 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na 6-8 porcji: (mała tortownica o średnicy ok. 18 cm)
biszkopt:
2 jajek L,
2 łyżki cukru (u mnie ksylitol fiński),
1 łyżka mąki tortowej (z górką),
1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru (z górką),
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
łyżeczka oleju ( u mnie płynny kokosowy),
masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy bez cukru (ok. 40g),
2 łyżki cukru (u mnie ksylitol fiński),
300 ml mleka,
100 g masła 82%,
galaretka:
galaretka truskawkowa,
350 ml gorącej wody,
oraz:
kilka truskawek,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Torcik budyniowy z truskawkami i galaretką

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    masa budyniowa:
    Budyń mieszamy dokładnie w około 100 ml zimnego mleka, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy z cukrem (ilość według uznania, czy lubimy mniej czy bardziej słodką masę, ja dałam 2 łyżki ksylitolu), następnie pomału wlewamy przygotowany budyń i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Zdejmujemy naczynie z gazu lub skręcamy na minimum i stopniowo dodajemy kawałki masła ( ja kroję wcześniej w małą kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Ciepłą masę wykładamy na biszkopt i układamy połówki truskawek.
    Galaretkę rozpuszczamy i studzimy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na wierzch i odstawiamy do lodówki, aby całkiem stężało na kilka godzin ( najlepiej na całą noc). Smacznego !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latogalaretkaTruskawkibiszkopturodzinybudyńna każda okazjęProste i taniedla każdegosmaki dzieciństwaza grosze
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0ds3eje

Dodane przez: Teodorka

Ciasto z truskawkami i galaretką

Ulubione ciasto mojego męża :)

Łaciate ciasto z truskawkami i galaretką

Dodane przez: pierniczkowo

Łaciate ciasto z truskawkami i galaretką

Pyszne łaciate ciasto z truskawkami...

truskawkowy torcik

Dodane przez: Konto nieaktywne

Torcik z truskawkową galaretką i masą śmietanową

Jeszcze trochę świeżych truskawek...

Biszkopt z truskawkami

Dodane przez: Ania1408

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Najprostsze ciasto z truskawkami!...

Dietetyczne ciasto wegańskie

Dodane przez: yyrudayy

Wegańskie ciasto dietetyczne z galaretką...

Dieta dietą, ale coś z życia też...

gotowe

Dodane przez: ziutula

ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką

ciasto budyniowe przypomina kruche,...