Malinowo budyniowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie dobrze ubita, dodaję żółtka i ubijam na puch. Mąki przesiewam i dodaję do jajek. Mieszam delikatnie od spodu. formę o średnicy 20 cm wykładam od spodu papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wkładam do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut około temp 160 stopni góra dół. Po wyjęciu zostawiam biszkopt w formie do przestygnięcia.
2.Krem:
Budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier rozrabiam w3/4 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budyń. Mieszam i zagotowuje aż zrobi się gęsty. Odstawiam do przestygnięcia nakryty workiem foliowym nie wytworzy się kożuch. Masło ucieram na bialy puch.
3. dodaję po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Krem wykładam na biszkopt wstawiam do lodówki na 30 minut.
4.Galaretkę rozpuszczam w 400 ml wody. Maliny wykładam na krem, kilka zostawiam do dekoracji. Wylewam na nie galaretkę lekko tężejącą i wstawiam ponownie do lodówki.
Śmietankę kremówkę ubijam an sztywno, dodaję fix i dalej ubijam. Dekoruję ciasto śmietaną za pomocą szprycy. Układam maliny, borówki miętę.
Komentarze