Rurki z mlecznym kremem

4.49 (196 ocen)

Rurki z ciasta francuskiego robi się w miarę szybko. Krem na bazie żółtek z dodatkiem mleka w proszku jest bardzo smaczny i mleczny.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego, 275 g (wystarcza na 13-15 rurek)
    1 rozbełtane żółtko do posmarowania ciasta
    trochę masła do wysmarowania foremek

    Krem:
    4 żółtka
    50 g cukru
    2 czubate łyżki mąki ziemniacznej
    200 ml wody
    100 g mleka w proszku (z niebieskiej paczki)
    1-2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rurki

Rurki z mlecznym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto pocięte na paski 1. Foremki - rurki smarujemy cienko masłem. Ciasto francuskie rozwijamy i ostrym nożem kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm, wzdłuż dłuższego boku.
  • Paski ciasta nawinięte na foremki 2. Ciasto nawijamy na rurki zaczynając od węższej strony, ciasto powinno lekko na siebie nachodzić, ale na końcu szerszej strony musi wystawać kawałek foremki, bo potem cieżko ją wydostać z rurek i możemy je uszkodzić. Rurki posmaruj rozbełtanym żółtkiem.
  • Upieczone rurki 3. Rurki piecz w nagrzanym piekarniku do 180 st. C (termoobieg) przez ok. 20-23 minut, do zezłocenia się. Po wyjęciu z pieca odczekaj trochę i po lekkim przestudzeniu delikatnie wyciągnij z upieczonych rurek metalowe formy.
  • Wykonanie kremu 4. Krem: żółtka wlej do miski, dodaj cukier, ubij mikserem na prawie białą masę. W masę wmiksuj mąkę ziemniaczaną. Do garnka wlej 200 ml wody i lekko podgrzej, woda nie powinna się zagotować, a jedynie trochę ogrzać, wsyp mleko w proszku i mieszaj intensywnie aż mleko się rozpuści. Pogotuj chwilkę cały czas mieszając. Cienkim strumieniem wlewaj mleko do masy jajecznej, jednocześnie cały czas ubijając. Potem przenieś krem do garnka, cały czas intensywnie mieszając, gotuj aż całkowicie zgęstnieje. Nie odchodź w tym czasie od garnka, bo krem się przypali! Na sam koniec dodaj masło i wymieszaj.
  • 5. Gotowy krem przykryj kawałkiem folii spożywczej, ale tak by folia dotykała kremu, wtedy nie zrobi się na nim kożuch. Krem ostudź, najszybciej w lodówce. Gotowe rurki napełnij zimnym kremem za pomocą szprycy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mleko Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować