Buchty z nadzieniem czereśniowym i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mleko podgrzać, dodać drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić by drożdże podrosły. Następnie dodać pozostałe składniki(oprócz masła), wyrobić elastyczne ciasto potem dodać stopione lekko przestudzone masło, zagniatać ciasto do całkowitego wchłonięcia tłuszczu, odstawić do wyrośnięcia. Potem łyżką nabierać ciasto, uformować płaski placek, w środek ułożyć 1 łyżeczkę dżemu, skleić bułeczkę. Czynność powtórzyć do wyczerpania ciasta. Ułożyć na natłuszczonej blaszce bułeczki sklejeniem do dołu, blisko obok siebie. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Składniki kruszonki szybko zagnieść, by składniki się połączyły i były grudki. Posypać bułeczki. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec około 30 minut na złoty kolor. U mnie z tej ilości ciasta wyszło 2 blaszki bułeczek. Jedna forma to forma do tarty o średnicy 26 cm i druga forma to tortownica o średnicy 21 cm.
Porady
1.Do kruszonki można dodać drobno posiekanych orzechów włoskich.
Komentarze