Ciasto brzoskwiniowe z nutellą i biszkoptami

  • wyświetlono: 2211 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ciasto na każdą ważną okazję. Pyszne, eleganckie a przy tym niezbyt trudne. Dla prawdziwych łasuchów. W mojej rodziny każdy uwielbia to ciasto ;)

Ocia2507
  • 240min

Składniki

Biszkopt jasny:
6 jajek
18 dag cukru zwykłego
20 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy

Wkładka brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń
1 szklanka wody
2 galaretki brzoskwiniowe bądź pomarańczowe (ja użyłam brzoskwiniowe)

Wkładka z Nutelli:
1 duża Nutella (750g)
1 ½ płata wafla

Krem waniliowy:
500 ml mleka
3 żółtka
6 dag mąki ziemniaczanej
17 dag cukru zwykłego
1 cukier waniliowy
1 margaryna
1/3 kostki masła

Dodatkowo:
biszkopty podłużne tzw. języczki
czekolada mleczna milka do dekoracji

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto brzoskwiniowe z nutellą i biszkoptami

  • 1. Upiec biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier połączony z cukrem waniliowym. Gdy cukier będzie całkowicie rozbity, kolejno dodawać po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 150°C ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół. W środek dajemy wkładkę brzoskwiniową.
  • 2. Wkładka brzoskwiniowa: otwieramy brzoskwinie i odlewamy sok, dodajemy do niego szklankę zimnej wody, wsypujemy obie galaretki, czekamy aż żelatyna w galaretkach namoknie , następnie całość lekko podgrzewamy i mieszamy aż galaretki się rozpuszczą. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do galaretki. Kiedy całość zacznie tężeć wylewamy na ½ biszkopta jasnego i przykrywamy jego drugą połową. Gdy wkładka zastygnie ciasto smarujemy wkładką z Nutelli.
  • 3. Wkładka z Nutelli: Nutellę lekko podgrzewamy aż się zrobi bardziej płynna (ja podgrzewam w kąpieli wodnej). Trzeba uważać żeby się nie przypaliło bo łatwo do tego doprowadzić. Do rozgrzanej Nutelli wkruszamy wafel. Taką ciepłą wkładką smarujemy placek. Gdy wystygnie dodajemy krem waniliowy.
  • 4. Krem waniliowy: Gotujemy krem z podanych składników (mleko, żółtka, mąka ziemniaczana, cukier zwykły oraz cukier waniliowy) i odstawiamy go aby ostygł. Po wystudzeniu kremu łączymy go z kostką margaryny i 1/3 kostki masła. Opcjonalnie dodajemy do kremy kilka kropel spirytusu i cytryny, żeby się nie zważył.
  • Brzoskwiniowiec z nutellą w asyście biszkoptów - góra5. Na krem układamy biszkopty i dekorujemy roztopioną czekoladą i wkładamy do lodówki aby się zastygł.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkaczekoladabiszkoptykrem waniliowybrzoskwinienutellaspecjalne okazje
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

Dodane przez: KatarzynaJ

Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

Po prostu niebo w gębie. Ciasto...

Ciasto z nutellą i masłem orzechowym

Dodane przez: MonaLiza

Ciasto z nutellą i masłem orzechowym

Ciasto czekoladowe przełożone masłem...

Chrupiąca delicja z Oreo i nutellą

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto chrupiąca delicja z Oreo i nutellą

Przepysznie chrupiący dzięki sucharkom...

Dwukolorowe ciasto z biszkoptami

Dodane przez: pierniczkowo

Dwukolorowe ciasto z biszkoptami

Proste ciasto z dodatkiem biszkoptów...

image-1k8y7te

Dodane przez: Konto nieaktywne

Meksykańskie ciasto czekoladowe z kawą i...

Pyszne , rozpływające się w ustach...

Ciasto francuskie z nutellą i z bananami

Dodane przez: barbaragorkiewicz23

Ciasto francuskie z nutellą i z bananami

Ciasto to jest bardzo dobre i...