Ciasto brzoskwiniowe z nutellą

4.48 (184 ocen)

  • 2 godz.

Te ciasto odkryłam gdy zaczęłam eksperymentować w kuchni łącząc ze sobą różne składniki. Może jest bardzo pracochłonne ale naprawdę warto poświęcić ten czas i zajadać się niezwykle pysznym wypiekiem :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    5 łyżek cukru
    5 czubatych łyżek mąki pszennej
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu
    Brzoskwinie:
    1 puszka brzoskwiń
    1 szklanka wody
    2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
    Nutella:
    1 duża Nutella (630 lub 750 g)
    1 płatek wafla
    Krem:
    3/4 l mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    2 cukry waniliowe (daję 3)
    kostka masła
    Dodatkowo:
    biszkopty podłużne (1 paczka, jakieś 125 g)
    1/2 l śmietany 30 %
    1 galaretka cytrynowa
    starta czekolada
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto brzoskwiniowe z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - ubić pianę z białek, dodać cukier (ja daję jeszcze dodatkowo cukier waniliowy), żółtka, maki, proszek, na koniec ocet. Upiec placek, wystudzić i przekroić na pół. W środek dajemy brzoskwinie.
  • 2. Nutella - nutellę lekko podgrzać aż zrobi się bardziej płynna (można w kąpieli wodnej) - Uwaga! bardzo łatwo się przypala! Do nutelli wkruszyć wafla. Ciepłą masą smarować placek, gdy wystygnie dajemy krem.
  • 3. Krem - odlać odrobinę mleka, resztę zagotować. Utrzeć żółtka z mąką i cukrem, dodać odlane mleko. Powstałą masę wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania. Wystudzić i utrzeć z kostką masła.
    Na kremie układamy biszkopty, należy je ułożyć tak, aby po ukrojeniu kawałka placka w przekroju były widoczne takie "biszkoptowe wzgórza" czyli w poprzek do krojenia.
  • 4. Teraz dajemy śmietanę. Śmietankę ubijamy (ja dodaję jeszcze dwie łyżki cukru pudru, bo uwierzcie - ten placek wcale nie jest za słodki!), dodajemy wystudzoną galaretkę, rozpuszczoną w 1 szklance wody. Gdy wszystko zacznie tężeć wylewamy na placek.
    Posypujemy startą czekoladą. Całość dobrze schłodzić. Dobrze jest ten placek robić w formie lub czymś go zabezpieczyć przed rozpłynięciem się na boki, bo gdy jest ciepło, to masa i śmietana lubią "uciekać"
  • 5. Brzoskwinie - po otwarciu odlewamy sok, dodajemy do niego szklankę zimnej wody, wsypujemy obie galaretki, czekamy chwilę aż żelatyna w galaretkach namoknie następnie całość lekko podgrzewamy i mieszamy aż galaretki się rozpuszczą. Brzoskwinie kroimy w kostkę i wrzucamy do galaretki. Kiedy całość zacznie tężeć, wylewamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią placka. Gdy brzoskwinie całkiem zastygną, placka smarujemy nutellą.

Porady

Dobrze jest ten placek robić w formie lub czymś go zabezpieczyć przed rozpłynięciem się na boki, bo gdy jest ciepło, to masa i śmietana lubią "uciekać" Zamiast śmietany można dodać śnieżkę na mleku i ubić ją jak w przepisie na opakowaniu. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy wszystkie warstwy się ze sobą "zejdą".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować