Ciasto brzoskwiniowe z nutellą

  • wyświetlono: 2509 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Te ciasto odkryłam gdy zaczęłam eksperymentować w kuchni łącząc ze sobą różne składniki. Może jest bardzo pracochłonne ale naprawdę warto poświęcić ten czas i zajadać się niezwykle pysznym wypiekiem :)

asia95
  • 120min

Składniki

Biszkopt:
8 jajek
5 łyżek cukru
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Brzoskwinie:
1 puszka brzoskwiń
1 szklanka wody
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Nutella:
1 duża Nutella (630 lub 750 g)
1 płatek wafla
Krem:
3/4 l mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 cukry waniliowe (daję 3)
kostka masła
Dodatkowo:
biszkopty podłużne (1 paczka, jakieś 125 g)
1/2 l śmietany 30 %
1 galaretka cytrynowa
starta czekolada

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto brzoskwiniowe z nutellą

  • 1. Biszkopt - ubić pianę z białek, dodać cukier (ja daję jeszcze dodatkowo cukier waniliowy), żółtka, maki, proszek, na koniec ocet. Upiec placek, wystudzić i przekroić na pół. W środek dajemy brzoskwinie.
  • 2. Brzoskwinie - po otwarciu odlewamy sok, dodajemy do niego szklankę zimnej wody, wsypujemy obie galaretki, czekamy chwilę aż żelatyna w galaretkach namoknie następnie całość lekko podgrzewamy i mieszamy aż galaretki się rozpuszczą. Brzoskwinie kroimy w kostkę i wrzucamy do galaretki. Kiedy całość zacznie tężeć, wylewamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią placka. Gdy brzoskwinie całkiem zastygną, placka smarujemy nutellą.
  • 3. Nutella - nutellę lekko podgrzać aż zrobi się bardziej płynna (można w kąpieli wodnej) - Uwaga! bardzo łatwo się przypala! Do nutelli wkruszyć wafla. Ciepłą masą smarować placek, gdy wystygnie dajemy krem.
  • 4. Krem - odlać odrobinę mleka, resztę zagotować. Utrzeć żółtka z mąką i cukrem, dodać odlane mleko. Powstałą masę wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania. Wystudzić i utrzeć z kostką masła.
    Na kremie układamy biszkopty, należy je ułożyć tak, aby po ukrojeniu kawałka placka w przekroju były widoczne takie "biszkoptowe wzgórza" czyli w poprzek do krojenia.
  • 5. Teraz dajemy śmietanę. Śmietankę ubijamy (ja dodaję jeszcze dwie łyżki cukru pudru, bo uwierzcie - ten placek wcale nie jest za słodki!), dodajemy wystudzoną galaretkę, rozpuszczoną w 1 szklance wody. Gdy wszystko zacznie tężeć wylewamy na placek.
    Posypujemy startą czekoladą. Całość dobrze schłodzić. Dobrze jest ten placek robić w formie lub czymś go zabezpieczyć przed rozpłynięciem się na boki, bo gdy jest ciepło, to masa i śmietana lubią "uciekać"

Porady

Dobrze jest ten placek robić w formie lub czymś go zabezpieczyć przed rozpłynięciem się na boki, bo gdy jest ciepło, to masa i śmietana lubią "uciekać"
Zamiast śmietany można dodać śnieżkę na mleku i ubić ją jak w przepisie na opakowaniu.
Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy wszystkie warstwy się ze sobą "zejdą".

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiasto na specjalne okazje i nie tylko

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO Z NUTELLĄ

Dodane przez: Konto nieaktywne

CIASTO Z NUTELLĄ

Pyszne ciasto i łatwe w przyrządzeniu...

CIASTO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM

Dodane przez: DanusiaC

CIASTO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM

Puszyste, wilgotne i aromatyczne...

Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym

Dodane przez: KuchcikGotuje

Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym

Połączenie czekolady z brzoskwiniami...

Ciasto z nutellą

Dodane przez: Luelle

Ciasto z nutellą

To hit akademika - robi się je...

ciasto śmietanowe z nutellą i wiśniami

Dodane przez: babka w formie

ciasto śmietanowe z nutellą i wiśniami

Czasem, oprócz Internetu, przeglądam...

Ciasto z Nutellą

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z Nutellą

Wszyscy ceniący sobie pyszny smak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE