Ciasto brzoskwiniowe z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier i żółtka. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać i podzielić na 3 części. Do jednej części dodać startą czekoladę. Na 3 blaszki o wymiarach 20x40 cm, wyłożone papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i piec ok. 30 min. w temp 170 st.C
2. 1 szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej szkl. mleka dokładnie wymieszać obie mąki i żółtko. Wlać do gotującego mleka i mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce masy budyniowej.
3. Galaretki rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody. Brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do ostudzonej galaretki.
4. Pokrojony wafel wymieszać z nutellą.
5. Masło rozpuścić i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej polewy.
Wykonanie:
Biały biszkopt
Tężejąca galaretka z brzoskwiniami
Biszkopt z czekoladą
Masa z nutellą
Masa budyniowa
Biały biszkopt
Polewa czekoladowa
Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
Komentarze