Ciasto brzoskwiniowe z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Pyszne lekko kwaskowe ciasto na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki, całość tworzy zgrany duet. Polecam na różne uroczystości. Pięknie się prezentuje, w barwach slonecznych.

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1/2 l śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    2 serki mascarpone po 25 dag

    Dodatkowo:
    1 słoiczek dżemu np. porzeczkowy
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto brzoskwiniowe z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Całośc dokładnie wymieszać i wylać do tortownicy o średnicy 21 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 160 stopniach. Po wystygnieciu przekroić na 2 placki. Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, odstawić. Śmietankę ubić wraz z cukrem pudrem pod koniec dodać serek mascarpone. Wymieszać.
  • 2. Przełożenie:
    biszkopt
    1/2 masy
    1/2 dżemu
    biszkopt
    reszta dżemu
    reszta masy
    połówki brzoskwiń
    całość zalać tężejącą galaretką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Galaretka Serek Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować