Bruschetty z pomidorami i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch. Wygląda elegancko i jest łatwe w wykonaniu.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 bagietka
    2 pomidory
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    300 gram sera mozzarella
    1/2 pęczka szczypiorku
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Ser

Bruschetty z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bruschietty z pomidorami i mozarellą 1. Pomidory kroję w plastry. Cebulę i czosnek obieram. Cebulę kroję w drobną kostkę, a czosnek drobno siekam. Pomidory kładę na talerzu posypuję cebulą i czosnkiem, solą i pieprzem , skrapiam połową oliwy i lekko mieszam. Talerz wstawiam do lodówki. Ser kroję w plastry. Bagietkę kroję ukośnie i skrapiam resztą oliwy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę aż kromki się zrumienią. Zmniejszam temperaturę do 120 stopni i wyjmuję blachę
  • Bruschietty z pomidorami i mozarellą 2. Na każdą grzankę kładę plaster pomidora, przykrywam plastrem sera. Ponownie wstawiam do piekarnika i zapiekam ok. 5 min aż ser się roztopi.
  • Bruschietty z pomidorami i mozarellą 3. Wyjmuje z piekarnika i posypuje szczypiorkiem. Podaje na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować