Małe tarty z ciasta francuskiego, wyłożone pomidorami i mozzarellą, przyozdobione świeżą bazylią - jak w słynnej włoskiej sałatce Caprese. Idealne na przyjęcia.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto francuskie
pomidory czerwone
(żółte pomidorki koktajlowe - można dodać, ale nie trzeba)
mozzarella
świeża bazylia
pieprz ziołowy
żółtko do posmarowania brzegów ciasta
Minitarty z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ciasta francuskiego okrągłą foremką wycinamy krążki, Całość smarujemy rozmąconym jajkiem. W środku każdej tarty układamy po plasterku czerwonego i żółtego pomidora oraz kawałek mozzarelli.
2.Tarty pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C.
3.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pieprzem i dekorujemy listkami bazylii.
Komentarze