REKLAMA

Brownie z owocami lata

wyświetlono: 51 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Ciasto przygotowujemy z czekolady deserowej. Krem to połączenie śmietany kremówki oraz serka mascarpone. A na górze mamy letnie owoce. Zimową porą świetnie sprawdzą się tutaj owoce egzotyczne.

opublikowany: 25.08.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 15 min

Składniki:

  • • CIASTO CZEKOLADOWE:
    • 300g czekolady deserowej (lekko gorzkiej o zawartości 50% kakao),
    • 150g masła,
    • 6 jajek,
    • ½ szklanki cukru (100g),
    • KREM:
    • 250g serka mascarpone,
    • 125g śmietany kremówki,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g).
    • DODATKOWO:
    • Borówki, maliny, truskawki, czereśnie,
    • Kilka mini bez do pokruszenia,
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO CZEKOLADOWE: Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wypuszczamy go za tortownicę i zamykamy obręcz. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra-dół.
    W rondelku umieszczamy masło oraz czekoladę połamaną na kostki. Podgrzewamy je razem na wolnym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników. Masy staramy się zbyt mocno nie podgrzewać. Podgrzewamy tylko tyle by składniki się połączyły.
    Do miski wbijamy 2 jajka oraz 4 żółtka. Mieszamy je rózgą kuchenną. Następnie dodajemy masę czekoladową i mieszamy rózgą do połączenia.
    Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijamy. Ubijamy do momentu otrzymania sztywnej i gęstej piany. W trakcie ubijania szpatułką zbieramy cukier ze ścianek miski. Ubitą pianę z białek dodajemy do reszty składników i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 35 minut.
    Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Ciasto zapadnie się w środku tworząc miejsce na krem. Do środka ciasta wkładamy łyżką gotowy krem. Na wierzch wykładamy owoce i całość posypujemy pokruszonymi bezami.
    KREM: Schłodzoną śmietanę kremówkę i schłodzony serek mascarpone umieszczamy w misce. Dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Ubijamy je razem mikserem na najwyższych obrotach do powstania gęstego i puszystego kremu.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Skotka IMG_4402

Torcik z owocami lata

Sernik na zimno z dużą ilością owoców. Polecam zwłaszcza w upalny dzień.

kategoria: serniki sernik na zimno Desery opublikowany: 06.08.2014 | wyświetlono: 1578 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE