Ciasto przygotowujemy z czekolady deserowej. Krem to połączenie śmietany kremówki oraz serka mascarpone. A na górze mamy letnie owoce. Zimową porą świetnie sprawdzą się tutaj owoce egzotyczne.
15 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
• CIASTO CZEKOLADOWE:
• 300g czekolady deserowej (lekko gorzkiej o zawartości 50% kakao),
• 150g masła,
• 6 jajek,
• ½ szklanki cukru (100g),
• KREM:
• 250g serka mascarpone,
• 125g śmietany kremówki,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g).
• DODATKOWO:
• Borówki, maliny, truskawki, czereśnie,
• Kilka mini bez do pokruszenia,
Brownie z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO CZEKOLADOWE: Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wypuszczamy go za tortownicę i zamykamy obręcz. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra-dół.
W rondelku umieszczamy masło oraz czekoladę połamaną na kostki. Podgrzewamy je razem na wolnym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników. Masy staramy się zbyt mocno nie podgrzewać. Podgrzewamy tylko tyle by składniki się połączyły.
Do miski wbijamy 2 jajka oraz 4 żółtka. Mieszamy je rózgą kuchenną. Następnie dodajemy masę czekoladową i mieszamy rózgą do połączenia.
Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijamy. Ubijamy do momentu otrzymania sztywnej i gęstej piany. W trakcie ubijania szpatułką zbieramy cukier ze ścianek miski. Ubitą pianę z białek dodajemy do reszty składników i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 35 minut.
Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Ciasto zapadnie się w środku tworząc miejsce na krem. Do środka ciasta wkładamy łyżką gotowy krem. Na wierzch wykładamy owoce i całość posypujemy pokruszonymi bezami.
KREM: Schłodzoną śmietanę kremówkę i schłodzony serek mascarpone umieszczamy w misce. Dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Ubijamy je razem mikserem na najwyższych obrotach do powstania gęstego i puszystego kremu.
Komentarze