Porzeczkowiec z owocami lata

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie ciasto porzeczkowe z owocami lata. Wykorzystałam jeszcze maliny, jagody. Dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Puszysty biszkopt, lekko kwaskowa masa porzeczkowa bardzo dobrze się łączą. Jest proste do zrobienia, i na pewno będzie wam smakować.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jaj wielkość M
    1/2 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 łyżka maki ziemniaczanej

    masa porzeczkowa:
    500 ml śmietany kremówki 30 %
    500 g porzeczek czerwonych
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki żelatyny

    pozostałe:
    2 galaretki czerwone
    1/2 szklanki jagód
    200 g malin
    100 g porzeczek czerwonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Porzeczkowiec z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i cały czas ubijam. Jak piana będzie lśniąca dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Mąki przesiewam i dodaję , delikatnie mieszam od spodu łezką drewnianą. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut. Biszkopt po wyjęciu studzę.

    Masa porzeczkowa:
    Porzeczki myję i obieram, przekładam do garnka zostawiając 100 g, dodaje cukier i gotuję na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Przekładam na sito i wyciskam z nich sok. Żelatynę namaczam w 1/3 szklance wody zimnej, dodaję do gorącego soku porzeczkowego i rozpuszczam. Odstawiam do lekkie stężenia. Śmietanę kremówek schłodzoną ubijam mikserem. Dodaję galaretkę porzeczkową i miksuję aż się połączą.

    Biszkopt przekrawam na pół, na jego spód wylewam masę porzeczkową, wciskam w nią odłożone 100 g porzeczek i wkładam do lodówki. Jak stężeje, wykładam drugi blat biszkoptu. Układam na nim owoce jagody, maliny, porzeczki. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wody gorącej i jak lekko stężeje wylewam na owoce. Wstawiam do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jagody Maliny Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować