PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Pavlova z owocami latahttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/71/b70dad64c41e664a0f4afdaf4c3faa693830363d.jpeg34562598http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pavlova-z-owocami-lata-8
świeże sezonowe owoce, u mnie truskawki, maliny, borówki i czereśnie
Sposób przygotowania przepisu:
Pavlova z owocami lata
1.
Dzień przed podaniem deseru pieczemy bezę.
Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać. W momencie gdy piana zacznie się powiększać powoli dodajemy cukier (dwie łyżki cukru co 30 sekund), nie przerywając ubijania. Gdy dodamy cały cukier a piana będzie sztywna, dodajemy sok z cytryny oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Krótko mieszamy.
Przygotowaną masę bezową wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezę zagarniamy pod górę nadając jej kształt i odpowiednią formę. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110º i pieczemy jeszcze 1,5 godziny. Bezę studzimy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach najlepiej całą noc.
2.
Krem :
( przygotowujemy max. 2 godziny przed podaniem )
Mascarpone i śmietankę umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy skórkę z cytryny oraz cukier puder.
Bezę napełniamy przygotowanym kremem oraz świeżymi owocami.
Przygotowany deser podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce, nie dłużej niż 2 godziny, gdyż po tym czasie beza może nabrać za dużo wilgoci i nie będzie chrupiąca.
KH_03-2016
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze