Pavlova z owocami lata

4.47 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Beza stanowi podstawę całego deseru, wnętrze napełnione jest kremem śmietanowym i świeżymi owocami. Polecam !

Składniki:

  • 8 białek jaj ( ok.300g)

    2 niepełne szklanki drobnego cukru (ok.380-400g)

    sok z polowy cytryny

    1 łyżka mąki ziemniaczanej



    Krem :

    300g serka mascarpone

    330 ml śmietanki kremówki

    2 łyżki cukru pudru

    skórka starta z jednej cytryny



    Dodatkowo :

    świeże sezonowe owoce, u mnie truskawki, maliny, borówki i czereśnie
Wystaw ocenę:

4.47 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Pavlova z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed podaniem deseru pieczemy bezę.

    Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać. W momencie gdy piana zacznie się powiększać powoli dodajemy cukier (dwie łyżki cukru co 30 sekund), nie przerywając ubijania. Gdy dodamy cały cukier a piana będzie sztywna, dodajemy sok z cytryny oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Krótko mieszamy.

    Przygotowaną masę bezową wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezę zagarniamy pod górę nadając jej kształt i odpowiednią formę. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110º i pieczemy jeszcze 1,5 godziny. Bezę studzimy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach najlepiej całą noc.
  • 2. Krem :

    ( przygotowujemy max. 2 godziny przed podaniem )

    Mascarpone i śmietankę umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy skórkę z cytryny oraz cukier puder.

    Bezę napełniamy przygotowanym kremem oraz świeżymi owocami.

    Przygotowany deser podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce, nie dłużej niż 2 godziny, gdyż po tym czasie beza może nabrać za dużo wilgoci i nie będzie chrupiąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować