Wypieki drożdżowe na śniadanie i podwieczorek to klasyka, którą uwielbiam. Mięciutkie brioszki pachnące masłem należą do jednych z nich..
2 godz. 30 min
Składniki:
300 g mąka
20 g cukier
50 ml mleko letnie
75 ml mleko skondensowane słodzone
2 jajka
15 g drożdże świeże
skórka otarta z jednej cytryny
5g sól
40 g masło miękkie
1.Zrób zaczyn drożdżowy: mleko letnie wymieszaj z drożdżami, cukrem, 2 łyżeczkami mąki i odstaw na 15 minut;
2.Po tym czasie połącz w naczyniu wszystkie składniki oprócz masła ( mąka, mleko skondesowane, roztrzepane jaja, sól,skórka z cytryny,zaczyn drożdżowy);
3.Następnie wyłóż ciasto na blat obsypany mąką i wyrabiaj aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. W połowie wyrabiania dodaj masło;
4.Wyrobione ciasto umieść w dużym półmisku, przykryj folią spożywczą i odstaw na 1,5h do wyrośnięcia.
5.Po tym czasie, ponownie wyłóż ciasto na blat, lekko odgazuj, tnij na mniejsze kawałki (o wadze ok. 100 g) i formuj brioszki.
Formowanie: kawałek ciasta rozwałkuj, a następnie zaczynając od jednego z brzegów zwiń w rulonik; Rulonik ponownie zwiń w "ślimaka" zaczynając od jednego z końców i tak aż do wykończenia ciasta.
6.Uformowane brioszki odstaw na 30 min do wyronięcia.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj brioszki mlekiem i posyp cukrem.
Komentarze