Brioszki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wypieki drożdżowe na śniadanie i podwieczorek to klasyka, którą uwielbiam. Mięciutkie brioszki pachnące masłem należą do jednych z nich..

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g mąka
    20 g cukier
    50 ml mleko letnie
    75 ml mleko skondensowane słodzone
    2 jajka
    15 g drożdże świeże
    skórka otarta z jednej cytryny
    5g sól
    40 g masło miękkie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brioszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrób zaczyn drożdżowy: mleko letnie wymieszaj z drożdżami, cukrem, 2 łyżeczkami mąki i odstaw na 15 minut;
  • 2. Po tym czasie połącz w naczyniu wszystkie składniki oprócz masła ( mąka, mleko skondesowane, roztrzepane jaja, sól,skórka z cytryny,zaczyn drożdżowy);
  • 3. Następnie wyłóż ciasto na blat obsypany mąką i wyrabiaj aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. W połowie wyrabiania dodaj masło;
  • 4. Wyrobione ciasto umieść w dużym półmisku, przykryj folią spożywczą i odstaw na 1,5h do wyrośnięcia.
  • 5. Po tym czasie, ponownie wyłóż ciasto na blat, lekko odgazuj, tnij na mniejsze kawałki (o wadze ok. 100 g) i formuj brioszki.
    Formowanie: kawałek ciasta rozwałkuj, a następnie zaczynając od jednego z brzegów zwiń w rulonik; Rulonik ponownie zwiń w "ślimaka" zaczynając od jednego z końców i tak aż do wykończenia ciasta.
  • 6. Uformowane brioszki odstaw na 30 min do wyronięcia.
    W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
    Tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj brioszki mlekiem i posyp cukrem.
  • 7. Piecz 15-20 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować