Brioszki

2.17 (6 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudownie miękkie i puszyste bułeczki maślane do odrywania.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki
    20 g drożdży
    50 g cukru
    200 ml mleka
    100 g masła
    2 jaja
    1/2 łyżeczki soli

    Ponadto:

    jajko rozkłócone z odrobiną mleka
Wystaw ocenę:

2.17 (6 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Brioszki

Brioszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, aż staną się płynne.
  • 2. Mąkę wymieszać resztą cukru i solą. Następnie wlać płynne drożdże, mleko i dodać jajka.
  • 3. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Na koniec dodać miękkie masło, ponownie wyrobić.
  • 4. Odstawić do wyrośnięcia, do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części.
  • 6. Z każdego kawałka ciasta uformować bułeczki, zawijając nierówności pod spód.
  • 7. Bułeczki ułożyć obok siebie na blaszce /18x24 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
  • 8. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka.
  • 9. Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować