Bożonarodzeniowy galaretkowiec

4.49 (160 ocen)

Coś słodkiego dla dzieci (i nie tylko :)) Mimo, że deser jest bardzo pracochłonny, to efekt jest wart włożonej w niego pracy :)

Składniki:

  • Forma 29x23 cm:
    I warstwa:
    1 galaretka zielona
    300 ml gorącej wody
    II, IV i VI warstwa:
    200 ml śmietany kremówki
    100 ml mleka
    5 łyżeczek cukru
    2,5 łyżeczki żelatyny
    1/4 gorącej wody
    III i V warstwa:
    2 galaretki czerwone (IIII) i 2 zielone (V)
    500 ml gorącej wody
    VII warstwa
    1 galaretka czerwona
    300 ml gorącej wody
    + bita śmietana do dekoracji, a także wiśnie z zalewy lub kandyzowane, ew. żurawina, listki mięty

Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Bożonarodzeniowy galaretkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wykładamy folią aluminiową, lekko smarujemy ją oliwą lub olejem. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Następnie wylewamy do wcześniej przygotowanej formy. Wstawiamy do lodówki, przygotowujemy II warstwę.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy. Śmietankę łączymy z mlekiem, dodajemy cukier, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści (nie gotujemy). Do śmietanki dodajemy żelatynę, energicznie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Przygotowujemy III warstwę.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Następnie wylewamy wystudzoną śmietankę (warstwa II) na I warstwę (zieloną). Przygotowujemy IV warstwę.
  • 4. Postępujemy analogicznie jak przy II warstwie. W czasie chłodzenia wylewamy na warstwę II (białą) warstwę III (czerwoną). Przygotowujemy V warstwę.
  • 5. Postępujemy analogicznie jak przy III warstwie. W czasie chłodzenia wylewamy na warstwę III (czerwoną) warstwę IV (białą). Przygotowujemy VI.
  • 6. Postępujemy analogicznie jak przy II i IV warstwie. W czasie chłodzenia wylewamy na warstwę IV (białą) warstwę V (zieloną). Przygotowujemy VII.
  • 7. Postępujemy analogicznie, jak przy I warstwie. W czasie chłodzenia wylewamy na warstwę V (zieloną) warstwę VI (białą). Na końcu wylewamy schłodzoną warstwę VII (czerwoną) i całość chłodzimy w lodówce przez ok. 2 h.
    Przed podaniem dekorujemy rozetkami z bitej śmietany, owocami i listkami mięty. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować