Coś słodkiego dla dzieci (i nie tylko :)) Mimo, że deser jest bardzo pracochłonny, to efekt jest wart włożonej w niego pracy :)
Składniki:
Forma 29x23 cm:
I warstwa:
1 galaretka zielona
300 ml gorącej wody
II, IV i VI warstwa:
200 ml śmietany kremówki
100 ml mleka
5 łyżeczek cukru
2,5 łyżeczki żelatyny
1/4 gorącej wody
III i V warstwa:
2 galaretki czerwone (IIII) i 2 zielone (V)
500 ml gorącej wody
VII warstwa
1 galaretka czerwona
300 ml gorącej wody
+ bita śmietana do dekoracji, a także wiśnie z zalewy lub kandyzowane, ew. żurawina, listki mięty
Bożonarodzeniowy galaretkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę wykładamy folią aluminiową, lekko smarujemy ją oliwą lub olejem. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Następnie wylewamy do wcześniej przygotowanej formy. Wstawiamy do lodówki, przygotowujemy II warstwę.
2.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy. Śmietankę łączymy z mlekiem, dodajemy cukier, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści (nie gotujemy). Do śmietanki dodajemy żelatynę, energicznie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Przygotowujemy III warstwę.
3.Galaretki rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Następnie wylewamy wystudzoną śmietankę (warstwa II) na I warstwę (zieloną). Przygotowujemy IV warstwę.
4.Postępujemy analogicznie jak przy II warstwie. W czasie chłodzenia wylewamy na warstwę II (białą) warstwę III (czerwoną). Przygotowujemy V warstwę.
5.Postępujemy analogicznie jak przy III warstwie. W czasie chłodzenia wylewamy na warstwę III (czerwoną) warstwę IV (białą). Przygotowujemy VI.
6.Postępujemy analogicznie jak przy II i IV warstwie. W czasie chłodzenia wylewamy na warstwę IV (białą) warstwę V (zieloną). Przygotowujemy VII.
7.Postępujemy analogicznie, jak przy I warstwie. W czasie chłodzenia wylewamy na warstwę V (zieloną) warstwę VI (białą). Na końcu wylewamy schłodzoną warstwę VII (czerwoną) i całość chłodzimy w lodówce przez ok. 2 h.
Przed podaniem dekorujemy rozetkami z bitej śmietany, owocami i listkami mięty. Smacznego! :)
Komentarze