Galaretkowiec

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybki i smaczny deser

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500ml mleka ( 2 szklanki),
    35g cukru (3 łyżki),
    4g cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka),
    4 galaretki (najlepiej o różnych kolorach),
    25 g żelatyny ( 3 łyżki),
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Galaretkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić: każdą w 250 ml wody. Wlać do głębokich talerzy lub innych pojemników, w których łatwo się je pokroi w kostkę po stężeniu. Galaretki pozostawić do całkowitego stężenia.

    Żelatynę rozpuścić w 300ml gorącej wody.
    Mleko zagotować razem z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać razem, zdjąć z palnika i odłożyć do całkowitego ostudzenia.

    Galaretki pokroić w kostkę, wymieszać razem by kolory się zmieszały. Zalać ostudzonym mlekiem. Włożyć do lodówki, pozostawić do całkowitego stężenia.

Porady

Deser można zrobić tez w silikonowych foremkach na babeczki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować