Botwinka z buraków liściastych z czerwoną borówką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tradycyjną zupę botwinkową odmieniłam dodając czerwonej borówki, która idealnie przełamała słodki smak buraczków.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 podłużne buraki
    2 duże pęczki liści buraka liściowego
    pół szklanki czerwonej borówki
    2 łyżki masła
    200 g kwaśnej wiejskiej śmietany
    gałązka lubczyku
    koperek
    sól morska
    pieprz kolorowy
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    łyżeczka sosu Worcestershire
    jajka sadzone do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Botwinka z buraków liściastych z czerwoną borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane buraczki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle, zalewamy 2 litrami bulionu warzywnego lub wodą. Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie, sól oraz sos Worcestershire. Gotujemy, aż buraki będą miękkie. Dodajemy posiekane liście i łodygi buraka liściastego i borówki. Gotujemy około 5 minut. Zaprawiamy śmietaną, doprowadzamy do zagotowania. Na koniec dodajemy plasterek surowego buraka, żeby podbić kolor zupy. Zupę posypujemy świeżym lubczykiem i koperkiem. Doprawiamy do smaku.

    Podajemy z jajkiem sadzonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować