Borówkowo - jogurtowy deserek z płatkami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, delikatny deserek niczym pianka.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 listków żelatyny
    10 dag borówek
    50 dag jogurtu borówkowego
    6 dag cukru
    3 łyżki soku z cytryny
    25 dag śmietany 30 %
    cukier waniliowy

    15 dag gorzkiej czekolady
    15 dag mlecznej czekolady
    4 dag płatków cornflakes
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Borówkowo - jogurtowy deserek z płatkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żetatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  • 2. Jogurt i cukier wymieszać, dodać sok z cytryny.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do jogurtu. Dokładnie wymieszać.
  • 4. Schłodzić do momentu, aż zacznie tężeć.
  • 5. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać do masy jogurtowej.
  • 6. Do masy dodać borówki.
  • 7. Półokrągłą keksówkę wyłożyć folią spożywczą.
  • 8. Wlać masę jogurtową. Wstawić do lodówki na ok 1h.
  • 9. Połowę gorzkiej i mlecznej czekolady posiekać, roztopić w kąpieli wodnej.
  • 10. Do roztopionej czekolady dodać płatki . Dokładnie wymieszać, Wyłożyć na stężały krem jogurtowy, równomiernie rozprowadzić.
  • 11. Schłodzić 30 min.
  • 12. Pozostałą czekoladę posiekać, roztopić w kąpieli wodnej.
  • 13. Deser jogurtowy wyciągnąć z formy, ściągnąć folię.
  • 14. Polać czekoladą po wierzchu, pokrywając również boki,
  • 15. Nożem zrobić ozdobne rysy.
  • 16. Pozostawić do zatygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować