Borowiacka polewka z maślanki

4.5 (164 ocen)

  • 15 min

To regionalna zupa przyrządzana w regionie Borów Tucholskich , gęsta i pożywna zupa.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 litr wody
    1 litr maślanki
    1 śmietana
    1 kg ziemniaków
    2-3 łyżki mąki
    2 jajka
    30 dkg boczku wędzonego
    1 cebula
    2-3 ziela angielskie
    2 listki laurowe
    sól
    pieprz
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Borowiacka polewka z maślanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę ,włożyć do garnka woda, dodać ziele, listek i sól do smaku. Ugotować do miękkości.
    Maślankę ,śmietanę ,mąkę, jajka roztrzepać ,mieszając wlać do zupy .Cały czas mieszać ,aby się nie zwarzyło .
    Boczek pokroić w kostkę i wraz z pokrojona cebulą przesmażyć ,dodać do zupy.
    Przyprawić pieprzem ,solą i majerankiem.

Porady

Do zupy można dodac przesmazoną kiełbasę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować