Bombardino - świąteczne drinki

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Alkohol z bitą śmietaną i przyprawą korzenną. Pochodzi z Włoch, a ściślej, to narciarze w Alpach się nim rozgrzewają. Nie ma jednak przeciwwskazań, żeby w kraju nad Wisłą też cieszyć się jego smakiem.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 ml likieru jajecznego
    30 ml rumu
    śmietana 30 %
    szczypta cukru pudru
    przyprawa korzenna ( może też być kakao )
    gwiazdka anyżku do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Drink Likiery

Bombardino - świąteczne drinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubić na sztywno. Można dodać troszkę cukru pudru w czasie ubijania.
    Likier jajeczny zagrzać w kąpieli wodnej. Dodać rum i wymieszać. Alkohol musi być wyraźnie ciepły. Przelać do szklaneczki i przykryć czapą z bitej śmietany. Posypać przyprawą korzenną, kakao. Udekorować wg fantazji.
    Na zdrowie.

Porady

Zachowanie proporcji, czyli dwie porcje likieru jajecznego i jedna porcja rumu, gwarantuje najlepszy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier Rum

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować