bombardino

  • wyświetlono: 4325 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jest popularny na alpejskich stokach i tam tez piłam go po raz pierwszy, ale wieczorem, gdy na zewnątrz takie mrozy, rozgrzewa rownie dobrze:)

smakmania
  • 2 porcje
  • Łatwy

Składniki


- Bombardino lub ajerkoniak: 1 szklanka
- bita śmietana w proszku: 1 opakowanie
- mleko: 200 mililitrów

Sposób przygotowania przepisu:

bombardino

  • bombardino1. Jest to wloski, bardzo popularny napój alkoholowy, podobny w smaku do naszego ajerkoniaku (likieru jajecznego, który zna wiekszosc:) Rozni się tylko składem, bo jest to 50% ajerkoniaku i 50% brandy.

  • bombardino2. Dla tych, którzy nie maja w domu akurat bombardino, polecam zastapic go zwykłym ajerkoniakiem!
  • 3. Wlewamy do rondelka tyle porcji bombardino ile potrzebujemy i podgrzewamy na małym ogniu. Ważne by się nie zagotowało.
    W tym czasie ubijamy bita smietane, ja użylam z DrOetkera.
    Podgrzane bombardino wlewamy do szklanek i nakładamy na wierzch duzo bitej śmietany. Gotowe.
    Proste prawda? :) A jakie pyyyyszne....

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zima

Komentarze

Podobne przepisy

Mini frittata

Dodane przez: PolskaGotuje

Frittata z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi...

Frittata w wersji mini to pomysł...

kogel mogel z grzanym piwkiem

Dodane przez: smakmania

KOGEL MOGEL z grzanym piwkiem!

A raczej grzane piwko z koglem...

Grzaniec korzenny

Dodane przez: 2milutka

Grzaniec korzenny

Nastają ponure i chłodne dni,mąż...

pinacolada

Dodane przez: Neblina36

Pinacolada Joanny

Pyszny bezalkoholowy napój mleczno-ananasowy...

Jesienny koktajl z dyni

Dodane przez: 2milutka

Jesienny koktajl z dyni

Wartości dyni nie sposób przecenić...

Koktajl jabłkowo-truskawkowy

Dodane przez: FiorOf

Koktajl jabłkowo-truskawkowy

Pyszny lekki koktajl :)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE