Bogracz

4.5 (142 ocen)

Moja wersja, nieco łagodniejsza wersja tej zupki ale wystarczy dodac odrobinę tabasco i zupa zmienia zupełnie swój charrrrakter ;)

Składniki:

  • - 70dkg wołowiny ( u mnie łopatka)
    - 2 papryki czerwone ( ale ja na przekór wzięłam jedną zieloną ;)
    - 2 puszki pomidorów krojonych
    - 1 duża biała cebula
    - 3 ząbki czosnku
    - 6-7 dużych ziemniaków
    - sól, pieprz, wędzona słodka papryka, gałka muszkatołowa ew. tabasco ( ale z tym to radzę delikatnie)
    - 1 łyżka dobra smalcu
    - mąka do mięsa
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Bogracz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy , osuszamy i tniemy w kostkę. Oprószamy mąką.Obsmażamy na gorącym smalcu. Paprykę tniemy w paseczki i wrzucamy do garnka, do tego dokładamy pomidory z przecierem , który mają w środku . Kiedy mięso będzie obsmażone dodajemy do papryki i pomidorów a na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojoną w plastry cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek a po zeszkleniu dodajemy do reszty. Zalewamy wodą tyle, żeby była zupa a nie tradycyjny gulasz. Dusimy około 1,5 godziny na małym ogniu a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki ( obrane wcześniej) i gotujemy jeszcze pół godzinki. Jak dodacie ziemniaki spójrzcie czy nie trzeba dodać wody. Doprawiamy na samym końcu bo wołowina nie lubi soli w trakcie gotowania :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować