Bogracz

4.5 (172 ocen)

Bogracz to typowa potrawa węgierska, gotowana w specjalnym kociołku, nad ogniskiem.Ja moją zupę gotowałam w garnku na gazie, zupa jest bardzo pikantna.Uwielbiam taką zupę z dodatkiem lanych kluseczek

Składniki:

  • Na gulasz
    wołowina - 1 kg
    papryka czerwona - 1 szt
    papryka żółta - 1 szt
    cebula - 2 szt
    koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
    marchewka - 2 szt
    seler - 0,5 szt
    pietruszka - 1 szt
    pomidory - 2 szt
    czosnek - 1 ząbek
    ziele angielskie - 3 ziarna
    liście laurowe - 3 szt
    ziemniaki - 4 szt
    tłuszcz
    papryka w proszku ostra - 1 łyżeczka
    papryka słodka - 1,5 łyżki
    woda - 1,5 l
    sól i pieprz
    natka pietruszki
    Kluski
    jajko - 1 szt
    mąka - 3 łyżki
    woda - 3 łyżki
    sól - szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko Gulasz

Bogracz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
  • 2. Cebulę przesmażyć na tłuszczu.
    Mięso umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać podsmażoną cebulę, chwilę poddusić.
  • 3. Przełożyć mięso do garnka, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy gotować.
  • 4. Warzywa , przełożyć na patelnię, podsmażyć, dodać do mięsa, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gotować . Gdy mięso jest już półmiękkie, dodać ziemniaki, gotować.
  • 5. Kluseczki: Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, sól i wodę, dobrze wyrobić, aby nie było grudek. Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, na gotującą zupę, zagotować.
  • 6. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Podawać zupę gorącą, posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować