Bogracz to typowa potrawa węgierska, gotowana w specjalnym kociołku, nad ogniskiem.Ja moją zupę gotowałam w garnku na gazie, zupa jest bardzo pikantna.Uwielbiam taką zupę z dodatkiem lanych kluseczek
2.Cebulę przesmażyć na tłuszczu.
Mięso umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać podsmażoną cebulę, chwilę poddusić.
3.Przełożyć mięso do garnka, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy gotować.
4. Warzywa , przełożyć na patelnię, podsmażyć, dodać do mięsa, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gotować . Gdy mięso jest już półmiękkie, dodać ziemniaki, gotować.
5.Kluseczki: Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, sól i wodę, dobrze wyrobić, aby nie było grudek. Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, na gotującą zupę, zagotować.
6.Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać zupę gorącą, posypaną natką pietruszki.
Komentarze