REKLAMA

Bogracz

wyświetlono: 1253 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Bogracz to typowa potrawa węgierska, gotowana w specjalnym kociołku, nad ogniskiem.Ja moją zupę gotowałam w garnku na gazie, zupa jest bardzo pikantna.Uwielbiam taką zupę z dodatkiem lanych kluseczek

opublikowany: 13.03.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Na gulasz
    wołowina - 1 kg
    papryka czerwona - 1 szt
    papryka żółta - 1 szt
    cebula - 2 szt
    koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
    marchewka - 2 szt
    seler - 0,5 szt
    pietruszka - 1 szt
    pomidory - 2 szt
    czosnek - 1 ząbek
    ziele angielskie - 3 ziarna
    liście laurowe - 3 szt
    ziemniaki - 4 szt
    tłuszcz
    papryka w proszku ostra - 1 łyżeczka
    papryka słodka - 1,5 łyżki
    woda - 1,5 l
    sól i pieprz
    natka pietruszki
    Kluski
    jajko - 1 szt
    mąka - 3 łyżki
    woda - 3 łyżki
    sól - szczypta
Ocena:

(średnia 4.5 z 172 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
  • 2. Cebulę przesmażyć na tłuszczu.
    Mięso umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać podsmażoną cebulę, chwilę poddusić.
  • 3. Przełożyć mięso do garnka, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy gotować.
  • 4. Warzywa , przełożyć na patelnię, podsmażyć, dodać do mięsa, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gotować . Gdy mięso jest już półmiękkie, dodać ziemniaki, gotować.
  • 5. Kluseczki: Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, sól i wodę, dobrze wyrobić, aby nie było grudek. Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, na gotującą zupę, zagotować.
  • 6. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Podawać zupę gorącą, posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Zielony Bankiet 19260765_1665734606792466_974234565887022934_n

Bogracz

Węgierska zupa gulaszowa

kategoria: Zupy gulasz bogracz opublikowany: 16.10.2017 | wyświetlono: 1349 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: wiesiołek 20180825_211701 (3)

Bogracz

Sycące danie jednogarnkowe z węgierskim rodowodem.

kategoria: Dania główne bogracz opublikowany: 20.03.2014 | wyświetlono: 10729 Książki kucharskie: 17 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bilcia 142603700_1593156007553903_5571142881001482249_n

Bogracz

Moja wersja, nieco łagodniejsza wersja tej zupki ale wystarczy dodac odrobinę tabasco i zupa zmienia zupełnie swój charrrrakter ;)

kategoria: Zupy opublikowany: 08.01.2015 | wyświetlono: 2013 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

BOGRACZ

Zupa gulaszowa, bardzo treściwa i pyszna.

kategoria: Zupy zupa gulaszowa opublikowany: 10.10.2017 | wyświetlono: 2628 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE