Bogracz

4.47 (194 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Węgierska zupa gulaszowa

  • 3 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego na gulasz
    3 łyżki smalcu
    100 g boczku wędzonego
    1 łyżka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    czosnek, sól, pieprz do smaku
    szczypta pieprzu cayenne
    2 szt. liści laurowych
    1,5 l wody lub bulionu
    3 szt. papryki (zielona, czerwona i żółta)
    4 szt. ziemniaków
    3 szt. pomidorów
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.47 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy Gulasz Bogracz

Bogracz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę pokroić w kostkę. Posiekać cebulę, boczek pokroić w kostkę. W dużym garnku roztopić smalec, wrzucić boczek i smażyć do czasu wytopienia tłuszczu. Partiami wkładać wołowinę i obsmażyć z każdej strony, na dużym ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć 2-3 min, często mieszając. Gdy cebula się zeszkli dodać obie mielone papryki, pieprz cayenne i liście laurowe, przemieszać i przesmażyć.
    Zalać wodą lub bulionem i gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny, aż mięso zmięknie.
    Obrać ziemniaki, papryki oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać skórkę i usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w małą kostkę.
    Do gotującej się zupy dodać ziemniaki i gotować ok.10 min. Potem dodać przecier pomidorowy, pomidory i papryki. Gotować do miękkości warzyw, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować