1.Wołowinę pokroić w kostkę. Posiekać cebulę, boczek pokroić w kostkę. W dużym garnku roztopić smalec, wrzucić boczek i smażyć do czasu wytopienia tłuszczu. Partiami wkładać wołowinę i obsmażyć z każdej strony, na dużym ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć 2-3 min, często mieszając. Gdy cebula się zeszkli dodać obie mielone papryki, pieprz cayenne i liście laurowe, przemieszać i przesmażyć.
Zalać wodą lub bulionem i gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny, aż mięso zmięknie.
Obrać ziemniaki, papryki oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać skórkę i usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w małą kostkę.
Do gotującej się zupy dodać ziemniaki i gotować ok.10 min. Potem dodać przecier pomidorowy, pomidory i papryki. Gotować do miękkości warzyw, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze