Boczniaki po azjatycku

5 (2 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne do makaronu, ramenu i ryżu!

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1500 g boczniaków
    200 ml azjatyckiego sosu słodko - ostrego
    2 łyżki sosu sojowo - grzybowego
    2 łyżki oleju
    2 szklanki wody
    1 łyżeczka soli
    6 ząbków czosnku
    1 łyżka papryki wędzonej
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Boczniaki po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczniakara 1. Z boczniaków odcinamy nóżki (ale ich nie wyrzucajcie absolutnie!), a większe kapelusze dzielimy na 2-4 kawałki. Rozgrzewamy olej, podsmażamy na złoty kolor grzyby i zalewamy sosem słodko - ostrym, sosem sojowo grzybowym i dodajemy sól oraz paprykę wędzoną. Jak zacznie się karmelizować, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, dolewamy wodę. Następnie przekładamy gorące do wyparzonych słoików, zostawiając 2 cm przestrzeni od nakrętki. Pasteryzujemy przez 45 minut w 100 stopniach, grzanie góra - dół, z termoobiegiem.

    Świetne do makaronu, ramenu, ryżu albo po prostu na kanapkę. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować