Boczek wieprzowy z marynowanymi borowikami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Boczek pieczony w miodzie i musztardzie

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - boczek wieprzowy (chudy, surowy): 1 kilogram
    MARYNATA:
    - przyprawy do wieprzowiny Prymat: 1 opakowanie
    - olej rzepakowy: 4 łyżki
    - musztarda francuska (gruboziarnista): 3 łyżki
    - miód lipowy: 1 łyżka
    - wino białe Riesling: 100 mililitrów
    DODATKOWO:
    - marynowane borowiki (w zalewie octowej): 200 gramów
    - wódka miodowo-korzenna Krupnik: 50 mililitrów
    - miód: 2 łyżki
    - świeżo siekany koper: 1 łyżka
    - czosnek (rozgnieciony): 2 ząbki
    - Sól, pieprz czarny mielony do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Boczek wieprzowy z marynowanymi borowikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty, oczyszczony i osuszony papierowym ręcznikiem boczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dokładnie natrzeć przyprawą do wieprzowiny połączoną z olejem, musztardą oraz miodem, przykryć pokrywą i odstawić do lodówki przynajmniej na 6 godzin.
  • 2. Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni C i piec około 1,5 godziny.
  • 3. Borowiki pokroić w plastry, połączyć z wódką, miodem, koprem oraz czosnkiem i doprawić do smaku.
  • 4. Kruchy i soczysty boczek wystudzić (można go również serwować na ciepło), pokroić w plastry i podawać z ciemnym pieczywem oraz marynowanymi borowikami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować