Boczek w soli peklowej

4.5 (157 ocen)

  • 25 min

Taki boczek piekła moja mama, jest zdrowy, pachnący. Smakuje z kromką wiejskiego chlebka wybornie. Do tego świeży pomidorek lub kiszony ogórek.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    1,2 kg surowego, chudego boczku
    20 gram soli peklowej
    Pieprz, łyżka majeranku
    Rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Boczek w soli peklowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: boczek opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na 2 dni, przewracać kilka razy na dzień. Następnie mięso zwinąć w roladę, obwiązać sznurkiem, włożyć do rękawa. Piec około 1,5 godziny w temp. 170 stopni. Przed końcem pieczenia sprawdzić widelcem czy mięso jest upieczone.

Porady

1. jeśli boczek jest grubszy należy go przeciąć na cienkie plastry i dopiero zwinąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować