Boczek rolowany z czosnkiem i musztardą

4.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Boczek natarty marynatą z musztardy i aromatycznych przypraw, obłożony czosnkiem i upieczony w naczyniu żaroodpornym. Świetnie sprawdzi się jako domowa wędlina lub na obiad, podany z sosem własnym.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 kg surowego boczku bez skóry
    1 duża główka czosnku
    3 łyżki musztardy
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka papryki słodkiej
    1 łyżeczka tymianku
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1/2 łyżeczki gorczycy białej
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Boczek rolowany z czosnkiem i musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Musztardę łączymy z olejem oraz przyprawami i dokładnie mieszamy. 3/4 główki czosnku kroimy w cienkie plasterki.
    Nacieramy marynatą wewnętrzną stronę mięsa, a następnie układamy na niej plasterki czosnku.
    Zwijamy ciasno mięso i obwiązujemy sznurkiem. Wierzch smarujemy resztą marynaty.
    Resztę czosnku kroimy na kawałki, nacinamy mięso i wciskamy czosnek.
    Wkładamy boczek do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby mięso się zamarynowało.
    Następnie wstawiamy boczek razem z naczyniem do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, aby mięso się zarumieniło.

Porady

Podany czas przygotowania nie obejmuje marynowania oraz pieczenia .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować