Pieczony boczek rolowany

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Nigdy nie może zabraknąć boczku na wigilijnym i wielkanocnym stole :)

  • 2 godz.

Składniki:


  • cienko krojony płat boczku (30×20 cm)
    majeranek
    przyprawa ziołowa np. do grilla
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczony boczek rolowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Natrzeć majerankiem i przyprawą ziołową boczek. Mocno ściskając, zwinąć w roladę i związać sznurkiem spożywczym. Nagrzać piekarnik na 180 stopni C,piec boczek rolowany ok. 2 godzin. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wagi boczku. Boczek wielkości takiej jak moja piekłam najpierw 1 godzinę pod przykryciem, 2 godzinę odkryty do momentu aż będzie pięknie zezłocony i chrupiący. Nie piec za długo aby nie wysuszył się i nie był za twardy.

Porady

Przetrzymywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować