Bób smażony na maśle z czosnkiem

4.46 (158 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bób to letnie warzywo, podobnie jak wszytkie strączkowe dostarcza wielu cennych składników:białka, błonnika i witamin. Podsmażony na masełku z cebulką i czosnkiem to propozycja dla tych którzy uwielbiają go jeść solo. Jest tak pyszny, że znika z miseczki od razu ;)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag młodego bobu
    1 średnia cebula
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    1/2 peczka natki pietruszki
    sól morska do smaku
    świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
    1 łyżka tartego parmezanu
Wystaw ocenę:

4.46 (158 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Bób smażony na maśle z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób wrzucić na osolony wrzątek, gotować 5-10 minut w zależności od tego jak chcemy aby był miękki, odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą i obrać z łupinek.

    Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną drobno cebulę , oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić 2-3 minuty, po czym dodać pokrojoną natkę pietruszki i bób, wymieszać, smazyć 3 minuty, doprawic do smaku solą oraz kolorowym pieprzem z młynka, posypać startym drobno parmezanem.Podawać na ciepło.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Cebula Czosnek Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować