BŁYSKAWICZNY KREM Z GROSZKU Z JAJKIEM I CHRUPIĄCYM BOCZKIEM

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa w 20 minut!

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na krem:
    35 g masła,
    1/2 mniejszej cebuli,
    250 g mrożonego groszku,
    350 ml mleka,
    70 ml wody,
    sól,
    pieprz,
    2 łyżki soku z cytryny,
    szczypta pieprzu chili cayenne.

    Dodatkowo:
    3 jajka ugotowane na twardo,
    kilka plastrów surowego boczku wędzonego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Błyskawiczny krem z groszku z jajkiem i chrupiącym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    W garnku roztapiam masło (na małym ogniu), podsmażam posiekaną cebulę około 4-5 minut (nie zarumieniam).
    Wrzucam groszek, dodaję wodę i sól. Gotuję na średnim ogniu około 8 minut.
    W międzyczasie podsmażam pokrojony w mniejsze kawałki boczek (tłuszcz ma się wytopić, a boczek powinien być chrupiący), osączam na ręczniku papierowym.
    Do garnka z groszkiem wlewam mleko i zagotowuję bardzo często mieszając. Miksuję na krem (można zostawić małą garstkę groszku do dekoracji).
    Jeszcze na chwilę stawiam garnek na małym ogniu, dodaję sok z cytryny, pieprz chili cayenne i ewentualnie doprawiam do smaku solą.
    Krem podaję z ćwiartkami jajek i boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować