Składniki na krem:
35 g masła,
1/2 mniejszej cebuli,
250 g mrożonego groszku,
350 ml mleka,
70 ml wody,
sól,
pieprz,
2 łyżki soku z cytryny,
szczypta pieprzu chili cayenne.
Dodatkowo:
3 jajka ugotowane na twardo,
kilka plastrów surowego boczku wędzonego.
Błyskawiczny krem z groszku z jajkiem i chrupiącym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
W garnku roztapiam masło (na małym ogniu), podsmażam posiekaną cebulę około 4-5 minut (nie zarumieniam).
Wrzucam groszek, dodaję wodę i sól. Gotuję na średnim ogniu około 8 minut.
W międzyczasie podsmażam pokrojony w mniejsze kawałki boczek (tłuszcz ma się wytopić, a boczek powinien być chrupiący), osączam na ręczniku papierowym.
Do garnka z groszkiem wlewam mleko i zagotowuję bardzo często mieszając. Miksuję na krem (można zostawić małą garstkę groszku do dekoracji).
Jeszcze na chwilę stawiam garnek na małym ogniu, dodaję sok z cytryny, pieprz chili cayenne i ewentualnie doprawiam do smaku solą.
Krem podaję z ćwiartkami jajek i boczkiem.
Komentarze