Wychodzi naprawdę pyszny, delikatny w smaku, z dużą ilością pęcherzyków powietrza, z niewyczuwalnymi drożdżami. Na 1 kg mąki przypada jedynie 5 g świeżych drożdży - bo cały sekret tkwi w jego długim wyrastaniu.
38 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg mąki pszennej
ok. 5 g świeżych drożdży
1 łyżeczka płaska cukru
600 ml ciepłej wody
50 ml oliwy / oleju
1 płaska łyżka soli
Chleb z ciasta leżakującego - dojrzewającego ok. 36 godz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, sól i robimy po środku dołek. W tym dołku rozkruszamy drożdże, dajemy cukier i wlewamy trochę wody cieplej wody. Mieszamy tylko w tym środeczku i zostawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce.
2.Potem dolewamy resztę wody ciepłej - nie gorącej, oliwę bądź olej i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto nawet jak się klei do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godz.
3.Następnie lekko podsypując mąką - dosłownie chwilkę zarabiamy jakieś ok. 5 min. Gotowe ciasto dajemy do miski i do lodówki na całą noc i następny cały dzień by sobie spokojnie pracowało.
4.Na trzeci dzień wyciągamy i zostawiamy na 2-3 godz by się ociepliło. Po tym czasie formujemy chlebuś i dajemy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy wodą, możemy lekko nadciąć lub też posypać ziarnami.
5.Gotowe chlebki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy 40 - 50 min. Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.
Komentarze