Chleb z ciasta leżakującego - dojrzewającego ok. 36 godz

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 38 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wychodzi naprawdę pyszny, delikatny w smaku, z dużą ilością pęcherzyków powietrza, z niewyczuwalnymi drożdżami. Na 1 kg mąki przypada jedynie 5 g świeżych drożdży - bo cały sekret tkwi w jego długim wyrastaniu.

  • 38 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    ok. 5 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka płaska cukru
    600 ml ciepłej wody
    50 ml oliwy / oleju
    1 płaska łyżka soli

    przepis na 4 małe keksówki lub 2 duże chlebki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Chleb z ciasta leżakującego - dojrzewającego ok. 36 godz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, sól i robimy po środku dołek. W tym dołku rozkruszamy drożdże, dajemy cukier i wlewamy trochę wody cieplej wody. Mieszamy tylko w tym środeczku i zostawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce.
  • 2. Potem dolewamy resztę wody ciepłej - nie gorącej, oliwę bądź olej i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto nawet jak się klei do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godz.
  • Chleb z ciasta leżakującego - dojrzewającego ok. 36 godz. 3. Następnie lekko podsypując mąką - dosłownie chwilkę zarabiamy jakieś ok. 5 min. Gotowe ciasto dajemy do miski i do lodówki na całą noc i następny cały dzień by sobie spokojnie pracowało.
  • Chleb z ciasta leżakującego - dojrzewającego ok. 36 godz. 4. Na trzeci dzień wyciągamy i zostawiamy na 2-3 godz by się ociepliło. Po tym czasie formujemy chlebuś i dajemy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy wodą, możemy lekko nadciąć lub też posypać ziarnami.
  • Chleb z ciasta leżakującego - dojrzewającego ok. 36 godz. 5. Gotowe chlebki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy 40 - 50 min. Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować