Chleb z ciasta leżakującego - dojrzewającego ok. 36 godz

  • wyświetlono: 196 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Wychodzi naprawdę pyszny, delikatny w smaku, z dużą ilością pęcherzyków powietrza, z niewyczuwalnymi drożdżami. Na 1 kg mąki przypada jedynie 5 g świeżych drożdży - bo cały sekret tkwi w jego długim wyrastaniu.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 4 porcje
  • 2280min
  • Łatwy

Składniki

1 kg mąki pszennej
ok. 5 g świeżych drożdży
1 łyżeczka płaska cukru
600 ml ciepłej wody
50 ml oliwy / oleju
1 płaska łyżka soli

przepis na 4 małe keksówki lub 2 duże chlebki

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb z ciasta leżakującego - dojrzewającego ok. 36 godz

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, sól i robimy po środku dołek. W tym dołku rozkruszamy drożdże, dajemy cukier i wlewamy trochę wody cieplej wody. Mieszamy tylko w tym środeczku i zostawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce.
  • 2. Potem dolewamy resztę wody ciepłej - nie gorącej, oliwę bądź olej i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto nawet jak się klei do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godz.
  • Chleb z ciasta leżakującego - dojrzewającego ok. 36 godz.3. Następnie lekko podsypując mąką - dosłownie chwilkę zarabiamy jakieś ok. 5 min. Gotowe ciasto dajemy do miski i do lodówki na całą noc i następny cały dzień by sobie spokojnie pracowało.
  • Chleb z ciasta leżakującego - dojrzewającego ok. 36 godz.4. Na trzeci dzień wyciągamy i zostawiamy na 2-3 godz by się ociepliło. Po tym czasie formujemy chlebuś i dajemy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy wodą, możemy lekko nadciąć lub też posypać ziarnami.
  • Chleb z ciasta leżakującego - dojrzewającego ok. 36 godz.5. Gotowe chlebki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy 40 - 50 min. Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chlebMama mnie nauczyładrożdżeśniadaniekolacjatania kuchniaszkoła babcipieczywoDOMOWE PIECZYWOchleb drożdżowyprosty chlebpieczywo drożdżoweciasto drożdżowe leżakująceciasto drożdżowe dojrzewającechleb z małą ilością drożdży

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb.

Dodane przez: Słodko Słodka

Chleb z Gara

Prosty i tani przepis na pyszny...

Domowy chleb z otrębami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowy chleb z otrębami

Pieczenie domowego chleba, to dla...

image-0aibbma

Dodane przez: AgaWisn

Fit chleb z ziarnami

Chleb ten rozpoczął moją przygodę...

chleb z lodowki

Dodane przez: Katarzyna88

Chleb z lodówki

Przepis na ten pyszny chlebek dostałam...

Chleb z garnka II

Dodane przez: Joanna Kryla

Chleb z garnka II

Chleb, który bije rekordy popularności...

Chleb

Dodane przez: Mniam1

Chleb z mąką ryżową

Dzięki mące ryżowej chleb nabiera...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE