REKLAMA

Chleb z ciasta leżakującego - dojrzewającego ok. 36 godz

wyświetlono: 273 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Wychodzi naprawdę pyszny, delikatny w smaku, z dużą ilością pęcherzyków powietrza, z niewyczuwalnymi drożdżami. Na 1 kg mąki przypada jedynie 5 g świeżych drożdży - bo cały sekret tkwi w jego długim wyrastaniu.

opublikowany: 01.02.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 38 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    ok. 5 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka płaska cukru
    600 ml ciepłej wody
    50 ml oliwy / oleju
    1 płaska łyżka soli

    przepis na 4 małe keksówki lub 2 duże chlebki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, sól i robimy po środku dołek. W tym dołku rozkruszamy drożdże, dajemy cukier i wlewamy trochę wody cieplej wody. Mieszamy tylko w tym środeczku i zostawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce.
  • 2. Potem dolewamy resztę wody ciepłej - nie gorącej, oliwę bądź olej i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto nawet jak się klei do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godz.
  • Chleb z ciasta leżakującego - dojrzewającego ok. 36 godz. 3. Następnie lekko podsypując mąką - dosłownie chwilkę zarabiamy jakieś ok. 5 min. Gotowe ciasto dajemy do miski i do lodówki na całą noc i następny cały dzień by sobie spokojnie pracowało.
  • Chleb z ciasta leżakującego - dojrzewającego ok. 36 godz. 4. Na trzeci dzień wyciągamy i zostawiamy na 2-3 godz by się ociepliło. Po tym czasie formujemy chlebuś i dajemy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy wodą, możemy lekko nadciąć lub też posypać ziarnami.
  • Chleb z ciasta leżakującego - dojrzewającego ok. 36 godz. 5. Gotowe chlebki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy 40 - 50 min. Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ziutula ziutula

masło domowe z 36% śmietany

masło dobrze się smaruje i jest pyszne, kupne gotowce nie mają szans z takim domowym..........SMACZNEGO!!!

kategoria: Pasty opublikowany: 09.09.2017 | wyświetlono: 6885 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE