1.CIASTO : Jaja zmiksować z cukrem,cukrem waniliowym i olejem.Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Dobrze wymieszać i wylać do blaszki nasmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.Blaszka 25x28.Upiec ,wystudzić i przekroić na trzy części.
MASA BIAŁA: Z mleka,cukru i proszku budyniowego ugotować budyń.Gdy wystygnie utrzeć margarynę na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu.
MASA NIEBIESKA: Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody.Odstawić aż lekko stężeją wtedy zmiksować mikserem na najwyższych obrotach dodając mleko
POLEWA CYTRYNOWA: Sok z cytryny rozpuścić z masłem podgrzewając.Następnie dodać cukier i mieszać aż masa będzie jednolita
ZŁOŻENIE CIASTA: Blaty ciasta nasączyć.Na pierwszy blat wykładamy białą masę przykrywamy drugim blatem wykładamy niebieską masę i przykrywamy trzecim blatem.Górę polewamy polewą cytrynową i posypujemy startą skórką z cytryny.
Porady
Do nasączenia zamiast napoju można użyć przegotowanej wody lub herbaty .
Komentarze