Zimowe mini torciki bez pieczenia

  • wyświetlono: 2006 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zapraszam na urocze i pyszne zimowe deserki. Przygotowanie nie zabiera dużo czasu, zapraszam:)

20191005_083333

Składniki

130 g ciasta czekoladowego- ja użyłam ciasta z ciecierzycy
30 g dżemu pomarańczowego niskosłodzonego
10 g kremu czekoladowego z ciecierzycy
150 g jogurtu greckiego lekkiego
Galaretka niebieska+350 ml wody
150 g kremu czekoladowego z ciecierzycy*
30 ml mleka 1,5%

Sposób przygotowania przepisu:

Zimowe mini torciki bez pieczenia

  • image-214wm3w1. Ciasto przełożyć do miski i rozetrzeć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków( mrożone wcześniej dokładnie rozmrozić). Dżem podgrzać w mikrofali lub rondelku, rozpuścić lecz nie przypalić. Dodać do ciasta, razem z kremem czekoladowym. Dokładnie wymieszać.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić ringi o średnicy 9 cm. Wyłożyć po 1,5 łyżki ciasta i wyrównać, wstawić do lodówki na 30 minut do lodówki.
  • image-01ngjm92. Galaretkę rozpuścić i dokładnie ostudzić. Z przygotowanej galaretki 120 g dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Wstawić na 3-4 minuty do lodówki, aby masa lekko stężała.
  • image-29y45o23. Następnie po równo rozlać do ringów i wstawić na 20-30 minut do lodówki. Po tym czasie na mini torciki wylać galaretkę i wstawić na całą noc do lodówki.
  • image-02q9ipf4. Kolejnego dnia do pojemnika blendera przełożyć krem czekoladowy, dodać mleko i zmiksować. Przygotowany mus przełożyć do szprycy i wyciskać małe porcje na torciki. Ewentualnie udekorować cukrowymi śnieżynkami. Smacznego!

Porady

*Krem czekoladowy:
270 g ugotowanej ciecierzycy
150 g daktyli suszonych
35 g masła orzechowego,najlepiej domowego
50 ml mleka 1,5%
40 g kakao
Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić zupełnie. Daktyle zalać wrzątkiem. Poziom wody powinien być taki, aby przykryć daktyle. Zostawić na około 20 minut. Następnie odcedzić, ale 1/4 szklanki wody zachować.
Do pojemnika blendera przełożyć ciecierzycę, dodać daktyle i 4 łyżki wody zmiksować. Następnie dodać kakao, mleko, masło orzechowe i dokończyć miksowanie na gładki krem. Jeśli miksowanie jest utrudnione, dodać jeszcze odrobinę wody, w której się moczyły daktyle.
Kremu czekoladowego wychodzi znacznie więcej niż potrzeba do ciasta, około 650 g. Resztę kremu wykorzystać dowolnie, do naleśników,smarowania chleba czy muffinek.

**Jeśli nie macie takich obręczy jak ja do deserów, można przygotować jedną porcję w małej keksówce lub tortownicy. Myślę,że aluminiowa jednorazowa keksówka będzie najlepsza. Pięknie zapraszam:)
*** 4 porcje po 203 kcal jedna

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakigalaretkadla dziecimój pomysłpodwieczorekdo kawybez pieczeniakrem czekoladowyciasto bez tłuszczupianka jogurtowaprzepisy_fit

Komentarze

Podobne przepisy

torcik jogurtowy bez pieczenia

Dodane przez: joanna30

Torcik jogurtowy bez pieczenia

Pyszny torcik w sam raz na upalne...

torcik

Dodane przez: ilka

Torcik z truskawkami bez pieczenia

Torcik z okazji Dnia Taty:)

mini serniczki

Dodane przez: elka72

Mini serniczki bez pieczenia

Kolorowe małe serniczki na zimno,które...

image-1wywc6k

Dodane przez: Sliczna6

Torcik z owocami bez pieczenia

Szybki smaczny torcik na kazda...

Torcik cytrynowy bez pieczenia

Dodane przez: joanna30

Torcik cytrynowy bez pieczenia

Pyszny torcik, w sam raz do popołudniowej...

image-29lfhcq

Dodane przez: tasty-and-fit

mini serniczki bez pieczenia

Szybki, zdrowy, nie za słodki deserek,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE