Ciasto cytryowe bambo z kawową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.GALARETKA KAWOWA: zaparzyć kawę w 0,5l wody ,dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać tak aby żelatyna się rozpuściła.Odstawić do zastygnięcia.Gdy zastygnie pokroić w kostkę.
2.CIASTO:żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać 1/2 szkl.cukru.Żółtka utrzeć osobna z 1/2 szkl.cukru.Do ubitych białek dodać żółtka,przesiane mąki ,proszek do pieczenia i kakao.Delikatnie wymieszać.Piec 30 minut w temp.170 stopni w blaszce 21x36 wyłożonej papierem.Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
3.KREM CYTRYNOWY:ugotować budyń z 1 l mleka z cukrem,do gorącego budyniu wsypać galaretki i wymieszać .Odstawić do wystygnięcia.Margarynę utrzeć i po łyżce dodawać budyń ucierając na najniższych obrotach.
4.PIANKA CYTRYNOWA:galaretki rozpuścić w 1 szkl.wody, wystudzić.Śmietanę ubić na sztywno i dodać zimną galaretkę ,chwilę ubijać.
5.NASĄCZENIE:wycisnąć sok z cytryny dodać 2 łyżki przegotowanej wody i alkohol ,wymieszać.Nasączyć oba kawałki ciasta.
6.POLEWA CZEKOLADOWA:mleko,cukier i kakao zagotować ,zdjąć z ognia dodać margarynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści.
7.ZŁOŻENIE CIASTA: pierwszy blat ciasta,krem cytrynowy,galaretka kawowa ,pianka cytrynowa,drugi blat ciasta.polewa czekoladowa,starta skórka z cytryny.
Porady
Przed wyciśnięciem soku z cytryny do nasączenia należy zetrzeć z niej skórkę .Użyjemy jej do posypania ciasta.
Komentarze