CIASTO CYTRYOWE BAMBO Z KAWOWĄ GALARETKĄ

4.5 (165 ocen)

Mój pomysł na pyszne ciasto czekoladowe z kremem i pianką cytrynową z delikatnym akcentem kawowym

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    3/4szkl.mąki tortowej
    1/4szkl.mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2,5 łyżki kakao

    KREM CYTRYNOWY:
    1 litr mleka
    2 budynie waniliowe
    2 łyżki cukru
    2 galaretki cytrynowe
    100 g margaryny

    PIANKA CYTRYNOWA:
    330 g śmietany 30%
    2 galaretki cytrynowe

    GALARETKA KAWOWA
    0,5 litra wody
    1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 kieliszek rumu lub czystej wódki
    4łyżeczki żelatyny
    1 łyżka cukru

    POLEWA CZEKOLADOWA;
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
    100g margaryny

    NASĄCZENIE:
    sok z jednej cytryny
    2 łyżki wody
    1/2kieliszka rumu lub czystej wódki

    DODATKOWO:
    otarta skórka z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto cytryowe bambo z kawową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. GALARETKA KAWOWA: zaparzyć kawę w 0,5l wody ,dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać tak aby żelatyna się rozpuściła.Odstawić do zastygnięcia.Gdy zastygnie pokroić w kostkę.
  • 2. CIASTO:żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać 1/2 szkl.cukru.Żółtka utrzeć osobna z 1/2 szkl.cukru.Do ubitych białek dodać żółtka,przesiane mąki ,proszek do pieczenia i kakao.Delikatnie wymieszać.Piec 30 minut w temp.170 stopni w blaszce 21x36 wyłożonej papierem.Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
  • 3. KREM CYTRYNOWY:ugotować budyń z 1 l mleka z cukrem,do gorącego budyniu wsypać galaretki i wymieszać .Odstawić do wystygnięcia.Margarynę utrzeć i po łyżce dodawać budyń ucierając na najniższych obrotach.
  • 4. PIANKA CYTRYNOWA:galaretki rozpuścić w 1 szkl.wody, wystudzić.Śmietanę ubić na sztywno i dodać zimną galaretkę ,chwilę ubijać.
  • 5. NASĄCZENIE:wycisnąć sok z cytryny dodać 2 łyżki przegotowanej wody i alkohol ,wymieszać.Nasączyć oba kawałki ciasta.
  • 6. POLEWA CZEKOLADOWA:mleko,cukier i kakao zagotować ,zdjąć z ognia dodać margarynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści.
  • 7. ZŁOŻENIE CIASTA: pierwszy blat ciasta,krem cytrynowy,galaretka kawowa ,pianka cytrynowa,drugi blat ciasta.polewa czekoladowa,starta skórka z cytryny.

Porady

Przed wyciśnięciem soku z cytryny do nasączenia należy zetrzeć z niej skórkę .Użyjemy jej do posypania ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować