Proste ciasto pianka truskawkowa

4.5 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moje dzieci były zachwycone smakiem i wyglądem tego ciasta.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa
    0,5 l śmietany kremówki 30 %
    1 galaretka truskawkowa
    oraz
    1 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z truskawkami Ciastka Pianka

Proste ciasto pianka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , ciągle ucierając dodajemy żółtka i cukier a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Truskawki myjemy, osuszamy i odcinamy szpiczastą część tak na 3/4 wysokości truskawki.Śmietanę kremówkę ubijamy na lekko sztywną pianę , pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na ciasto rozsmarowujemy cienką warstwę śmietany. Truskawki układamy jedna obok drugiej odciętą częścią truskawki do góry i zalewamy masą śmietanową. Na wierzch rozkładamy pozostałe truskawki pokrojone w plasterki i zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklankach wody. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować