Szybkie w przygotowaniu, nie wymagające pieczenia, delikatne serowe ciasto z orzeźwiającą owocową pianką, truskawkową galaretką i chrupiącymi herbatnikami to ciekawa propozycja lekkiego, chłodzącego deseru w upalne dni.
30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
200g herbatników Black
1 galaretka truskawkowa
Pianka:
500g sera z wiaderka
3 łyżki cukru pudru
200ml mleka
2 śnieżki (w proszku)
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka owoce leśne
2 łyżeczki żelatyny
Ciasto kolorowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć herbatnikami.
2.Pianka:
Każdą galaretkę i jedną łyżeczkę żelatyny osobno rozpuścić w 200ml wrzątku, następnie pozostawić do lekkiego stężenia. Śnieżki zalać mlekiem, ubić na puch, dodać cukier, ser z wiaderka, dalej miksować aż składniki się połączą, a następnie podzielić na dwie równe części.
3.Do pierwszej części masy wlać wolnym strumieniem galaretkę o smaku leśnych owoców, całość dokładnie wymieszać i wlać do tortownicy wyłożonej herbatnikami, wstawić do lodówki na 30 minut.
4.Po tym czasie do drugiej części masy wlać wolnym strumieniem galaretkę o smaku pomarańczowym, całość dokładnie wymieszać, wlać do tortownicy i wstawić do lodówki na 30 minut.
5.Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250ml wrzątku, następnie pozostawić do lekkiego stężenia.
6.Na gotową i dokładnie schłodzoną piankę wylać tężejącą truskawkową galaretkę i wstawić do lodówki.
Komentarze