Bitki w sosie kurkowym z kopytkami

4.48 (164 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Danie, które doskonale pasuje na każdą uroczystość:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
    przyprawa do mięsa wieprzowego
    pieprz i sól
    olej do smażenia

    sos:
    ½ kg świeżych kurek
    300 ml śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    3 łyżki masła
    1 duża cebula
    ok. 2-3 szklanek bulionu grzybowego
    sól i pieprz
    2 liście laurowe
    1 łyżka suszonej papryki (chodzi o wiórka lub płatki)

    kopytka:
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    1 jajko
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bitki w sosie kurkowym z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bitki w sosie kurkowym z kopytkami 1. Łopatkę lub szynkę wieprzową dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w centymetrowe plastry, w razie potrzeby delikatnie rozbijamy je tłuczkiem, oprószamy je solą i pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy płaty mięsa z obu stron na rozgrzanej oliwie. Smażymy do momentu zarumienienia. Przekładamy do brytfanny lub garnka.
  • Bitki w sosie kurkowym z kopytkami 2. Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy w wodzie i odcedzamy na durszlaku, w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki (zależy od wielkości grzybów). Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę a następnie dodajemy kurki. Smażymy to wszystko na dużym ogniu aż kurki zaczną puszczać wodę, gdy woda odparuje podlewamy kurki bulionem grzybowym o zapachu grzybów leśnych i smażymy przez około 7 minut. Przekładamy zawartość patelni do mięsa, w razie potrzeby podlewamy bulionem, mięso powinno być przykryte. Dodajemy liście laurowe, płatki papryki suszonej i prużymy wszystko pod przykryciem około 60 minut na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie.
  • Bitki w sosie kurkowym z kopytkami 3. Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i wlewamy do sosu energicznie mieszając. Ilość śmietany i mąki zależy od tego jaką gęstość sosu chcemy otrzymać, w razie potrzeby ilość maki można zwiększyć. Gotujemy to wszystko jeszcze przez około 5-8 minut.
  • Bitki w sosie kurkowym z kopytkami 4. Na talerzu układamy kopytka, mięso i polewamy to wszystko sosem kurkowym.
  • Bitki w sosie kurkowym z kopytkami 5. Gdy czekamy aż mięso nam się ugotuje przygotowujemy kopytka. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko i ½ szklanki maki pszennej oraz szczyptę soli. Wyrabiamy masę ze składników, w razie potrzeby dodajemy drugą część mąki. Najważniejsze w kopytkach jest to, aby nie dodać zbyt dużo mąki pszennej bo wtedy kopytka mogą być twarde.
  • Bitki w sosie kurkowym z kopytkami 6. Kulę dzielimy na trzy części, z każdej z nich tworzymy wałek. Następnie kroimy kopytka długości 4-5 cm nożem pod kątem 45 stopni w stosunku do położenia wałka ciasta. Gdy już mamy gotowy sos wstawiamy osoloną wodę w garnku i gotujemy kopytka około 4-5 minut do momentu wypłynięcia.

Porady

W taki sam sposób można przygotować każde inne mięso lecz najlepiej smakuje właśnie z mięsa wieprzowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować