Danie, które doskonale pasuje na każdą uroczystość:)
1 godz. 20 min
Składniki:
1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
przyprawa do mięsa wieprzowego
pieprz i sól
olej do smażenia
sos:
½ kg świeżych kurek
300 ml śmietany 18%
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
1 duża cebula
ok. 2-3 szklanek bulionu grzybowego
sól i pieprz
2 liście laurowe
1 łyżka suszonej papryki (chodzi o wiórka lub płatki)
Bitki w sosie kurkowym z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę lub szynkę wieprzową dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w centymetrowe plastry, w razie potrzeby delikatnie rozbijamy je tłuczkiem, oprószamy je solą i pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy płaty mięsa z obu stron na rozgrzanej oliwie. Smażymy do momentu zarumienienia. Przekładamy do brytfanny lub garnka.
2.Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy w wodzie i odcedzamy na durszlaku, w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki (zależy od wielkości grzybów). Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę a następnie dodajemy kurki. Smażymy to wszystko na dużym ogniu aż kurki zaczną puszczać wodę, gdy woda odparuje podlewamy kurki bulionem grzybowym o zapachu grzybów leśnych i smażymy przez około 7 minut. Przekładamy zawartość patelni do mięsa, w razie potrzeby podlewamy bulionem, mięso powinno być przykryte. Dodajemy liście laurowe, płatki papryki suszonej i prużymy wszystko pod przykryciem około 60 minut na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie.
3.Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i wlewamy do sosu energicznie mieszając. Ilość śmietany i mąki zależy od tego jaką gęstość sosu chcemy otrzymać, w razie potrzeby ilość maki można zwiększyć. Gotujemy to wszystko jeszcze przez około 5-8 minut.
4.Na talerzu układamy kopytka, mięso i polewamy to wszystko sosem kurkowym.
5.Gdy czekamy aż mięso nam się ugotuje przygotowujemy kopytka. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko i ½ szklanki maki pszennej oraz szczyptę soli. Wyrabiamy masę ze składników, w razie potrzeby dodajemy drugą część mąki. Najważniejsze w kopytkach jest to, aby nie dodać zbyt dużo mąki pszennej bo wtedy kopytka mogą być twarde.
6.Kulę dzielimy na trzy części, z każdej z nich tworzymy wałek. Następnie kroimy kopytka długości 4-5 cm nożem pod kątem 45 stopni w stosunku do położenia wałka ciasta. Gdy już mamy gotowy sos wstawiamy osoloną wodę w garnku i gotujemy kopytka około 4-5 minut do momentu wypłynięcia.
Porady
W taki sam sposób można przygotować każde inne mięso lecz najlepiej smakuje właśnie z mięsa wieprzowego.
Komentarze