Ciasto na biszkopcie z kremem budyniowym i kremem krówkowym. Między dwoma kremami, jest warstwa chrupiąca. Ciasto tortowe, bardzo delikatne i pyszne.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT :
-5 jajek
-100 g cukru
-60 g mąki tortowej
-80 g budyniu waniliowego (2 opakowania)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM BUDYNIOWO-GALARETKOWY:
-1,5 l. soku pomarańczowo-brzoskwiniowego (z kartoniku)
-2 duże budynie krówkowe po 64 g.
-2 galaretki brzoskwiniowe
-100 g. masła
ESY-FLORESY do polania:
-100 g. mlecznej czekolady
-50 g. gorzkiej czekolady
-80 ml. śmietanki 30 %
KREM KRÓWKOWY:
-1 l. śmietanki 30 %
-400 g. masy krówkowej Kajmak
-20 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
Ciasto biszkoptowe, podwójnie krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniami, jednocześnie mieszać łopatką, ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Za pomocą widelca, zdrapać skórkę, nie będą warstwy kremu odklejać się. Biszkopt ułożyć do tej samej blaszki co się piekł, tylko z wyżej wyścielanym papierem.
2.krem 1- Na soku ugotować budynie. Odstawić i zaraz wmieszać suche galaretki jak i masło. Odstawić do lekkiego przestudzenia, często mieszając. Ciepły wylać na biszkopt do blaszki. Odstawić do wystygnięcia.
3.kruszonka biszkoptowa- Ja miałam zdrapaną skórkę z 4 biszkoptów, to tu wykorzystałam. Ale można upiec jeszcze 1 biszkopt i go porwać i rozsypać do blaszki.
4.esy-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Troszkę przestudzić i polać kruszonkę w blaszce.
5.krem 2- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę ubić, potem stopniowo dodawać Kajmaku. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć równomiernie do blaszki i rozsmarować.
6.Na jeszcze nie zastygłym kremie rozsypać tartą czekoladę. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Komentarze