Ciasto biszkoptowe, podwójnie krówkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto na biszkopcie z kremem budyniowym i kremem krówkowym. Między dwoma kremami, jest warstwa chrupiąca. Ciasto tortowe, bardzo delikatne i pyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT :
    -5 jajek
    -100 g cukru
    -60 g mąki tortowej
    -80 g budyniu waniliowego (2 opakowania)
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM BUDYNIOWO-GALARETKOWY:
    -1,5 l. soku pomarańczowo-brzoskwiniowego (z kartoniku)
    -2 duże budynie krówkowe po 64 g.
    -2 galaretki brzoskwiniowe
    -100 g. masła

    ESY-FLORESY do polania:
    -100 g. mlecznej czekolady
    -50 g. gorzkiej czekolady
    -80 ml. śmietanki 30 %

    KREM KRÓWKOWY:
    -1 l. śmietanki 30 %
    -400 g. masy krówkowej Kajmak
    -20 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody

    DO POSYPANIA:
    -50 g. gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto biszkoptowe, podwójnie krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto biszkoptowe, podwójnie krówkowe 1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniami, jednocześnie mieszać łopatką, ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Za pomocą widelca, zdrapać skórkę, nie będą warstwy kremu odklejać się. Biszkopt ułożyć do tej samej blaszki co się piekł, tylko z wyżej wyścielanym papierem.
  • Ciasto biszkoptowe, podwójnie krówkowe 2. krem 1- Na soku ugotować budynie. Odstawić i zaraz wmieszać suche galaretki jak i masło. Odstawić do lekkiego przestudzenia, często mieszając. Ciepły wylać na biszkopt do blaszki. Odstawić do wystygnięcia.
  • Ciasto biszkoptowe, podwójnie krówkowe 3. kruszonka biszkoptowa- Ja miałam zdrapaną skórkę z 4 biszkoptów, to tu wykorzystałam. Ale można upiec jeszcze 1 biszkopt i go porwać i rozsypać do blaszki.
  • Ciasto biszkoptowe, podwójnie krówkowe 4. esy-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Troszkę przestudzić i polać kruszonkę w blaszce.
  • Ciasto biszkoptowe, podwójnie krówkowe 5. krem 2- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę ubić, potem stopniowo dodawać Kajmaku. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć równomiernie do blaszki i rozsmarować.
  • Ciasto biszkoptowe, podwójnie krówkowe 6. Na jeszcze nie zastygłym kremie rozsypać tartą czekoladę. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować