Biszkoptowe mini torciki kawowo-jagodowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Wykwintny deser na specjalną okazję. Dość pracochłonny, ale wygląda i smakuje wspaniale.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    Mąka pszenna - 130g
    Mąka ziemniaczana - 70g
    Jajko - 6szt
    Cukier - 120g
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    Masa:
    Jogurt naturalny grecki - 400g
    Jajko - 3szt
    Alkohol (u mnie porterówka) - 50ml
    Kawa rozpuszczalna - 3 łyżeczki
    Kakao - 2 łyżeczki
    Żelatyna - 2 łyżki płaskie
    Cukier - 50g

    Masa jagodowa:
    Jagody (mogą być mrożone) - 1 szklanka
    Cukier - 1 łyżka
    Mąka ziemniaczana - 1 łyżka

    Dodatkowo:
    Alkohol do nasączenia biszkoptu - 25ml
    Kakao do posypania całości
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkoptowe mini torciki kawowo-jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowe mini torciki kawowo-jagodowe 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru, aż się rozpuści. Do żółtek dodajemy mąki i proszek do pieczenia, nadal miksujemy. Na końcu mieszamy delikatnie z pianą z białek. Wykładamy na dużą blachę - ja używałam blachy dołączonej do piekarnika (35x40cm). Pieczemy w 180 stopniach przez 35 - 40 minut. Po ostygnięciu wycinamy szklanką z biszkoptu koła. Każde kółko nasączamy alkoholem zmieszanym z przegotowaną wodą w proporcji 1:1. Ja używałam porterówki.
    Wyszło mi 18 kółek.

    Masa:
    Jajka szorujemy i sparzamy. Miksujemy z cukrem, aż do uzyskania gładkiej białej masy. Dodajemy jogurt , kawę, kakao i alkohol - taki sam, jak do nasączenia biszkoptów. Na końcu dodajemy żelatynę (przygotowaną zgodnie z instrukcją). Dobrze mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż masa zgęstnieje. Co jakiś czas można masę przemieszać, aby równomiernie gęstniała.

    Jagody:
    Jagody mieszany z cukrem i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia - z jagód wypłynie sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Kiedy masa zgęstnieje wyłączamy ogień i odstawiamy do przestygnięcia.

    Składamy torciki.
    Na jedno biszkoptowe kółko wykładamy jagody, masę kawową, drugi blat biszkoptowy, jagody, masę kawową, trzeci blat biszkoptowy i znów jagody. Torciki wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.

Porady

Zarówno do masy jak i nasączania biszkoptów użyłam porterówki, ale można wykorzystać także likier kawowy albo rum.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować