Biszkoptowe ciasto z cukrowymi wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie opłukać, usunąć z nich pestki.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić ze szczypta soli na sztywno.Pod koniec ubijania , dodawać stopniowo oba cukry. Powinna powstać puszysta piana prawie tak sztywna, jak beza.
Następnie dodawać pojedynczo żółtka oraz olej.Na koniec dodać makę przesiana z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie drewniana łyżką żeby składniki się połączyły dokładnie.
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia , wyrównać powierzchnię. Osuszone wisienki układać delikatnie na cieście biszkoptowym. Wierzch lekko posypać cukrem., wtedy wiśnie będą miały lekko słodkawy smak i utworzy się na nich lekka słodka skorupka z cukru.
Ciasto piec około 50-55 minut w temp 180 s C do suchego patyczka.
Po przestudzeniu można je oprószyć dodatkowo cukrem pudrem,
smacznego.
Porady
forma o sr, 26 cm.
składniki powinny miec temp pokojowa.
Komentarze