BISZKOPTOWE Z KREMEM BUDYNIOWO-KRÓWKOWYM

  • wyświetlono: 1599 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Ciasto z biszkoptami kakaowymi. Przełożone kremem, budyniowo-smietankowo-krówkowym.Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne.

Babcia Tereska
  • 120min

Składniki

biszkopt : 2 x
-4 jajka
-1/2 szklanki cukru
-1/2 szklanki mąki tortowej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-1,5 łyżeczki proszku do piecz.
-1/2 szklanki oleju

krem budyniowo-śmietanowy:
-3 szklanki mleka
-2 budynie waniliowe albo toffi
-3 łyżki cukru

-500 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-400 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-400 g. masy krówkowej
-50 g. żelatyny
-3/4 szklanki wody

polewa czekoladowa:
-150 g. czekolady gorzkiej
-100 ml. śmietanki 30 %
-50 g. masła
esy-floresy:
-50 g. białej czekolady
-1 łyżkę masła
-trochę soku pomarańczowego do rozrzedzenia

Sposób przygotowania przepisu:

BISZKOPTOWE Z KREMEM BUDYNIOWO-KRÓWKOWYM

  • biszkopty1. biszkopt-Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po jednym żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao.Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min.175*. Odwrócić zdjąć papier, wystudzić. Drugi pieczemy tak samo. Jeden wkładamy z powrotem do blaszki z zabezpieczonymi bokami.
  • krem2. krem-Ugotować budyń,zdjąć z pieca i przykryć ściśle folią spożywczą. Ostudzić, albo często mieszać, żeby na powierzchni nie zrobiła się skórka. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem, potem śnieżką. Następnie dodawać porcjami jogurt, serek, masę krówkową i budyń, ciągle miksując. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
  • 2 biszkopt3. Przykryć drugim biszkoptem i schłodzić.
  • polewa4. polewa- Czekoladę wraz ze śmietanką i masłem, podgrzewać nad parą. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Lekko przestygniętą, posmarować górę ciasta. Z białą czekoladą postąpić tak samo, ale przelać do rożka papierowego i zrobić esy-floresy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebita śmietanabudyńjogurt greckipolewa czekoladowaserek mascarponebiszkopty kakaoweesy-floresybiszkoptowe z kremem budyniowo-krówkowym

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkoptowe z kremem kawowym i jabłkowym

Dodane przez: bienpyt

Biszkoptowe z kremem kawowym i jabłkowym

Bardzo wilgotne ciasto z dużą ilością...

Wachlarze z kremem krówkowym

Dodane przez: precelia

Wachlarze z kremem krówkowym

Super wachlarzyki na Święta!

Biszkoptowe z kremem truskawkowym i śmietaną

Dodane przez: bienpyt

Biszkoptowe z kremem truskawkowym i śmietaną

Bardzo delikatny, puszysty i pachnący...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTOWE Z KREMEM TRUSKAWKOWYM I BITĄ...

Bardzo delikatne i pyszne ciasto.

image-296kblg

Dodane przez: Misiek448

Biszkopt krówkowy z kremem kawowym

Ciasto delikatne jak puch.

Tort krówkowy Emi

Dodane przez: gossipgirl

Tort dla Emi z kremem budyniowym o smaku...

Torcik na 5 urodzinki córci z kremem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE