Biszkopt z kawałkami czekolady z masą sernikową i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i czekoladę – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
2.
Masa serowa: Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Ser utrzeć z cukrem, wlać chłodne galaretki, krótko zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno ze śnieżką. Delikatnie mieszając łyżką połączyć z masą serową. Gdyby masa była rzadka wstawić na chwilę do lodówki. Większą część tężejącego kremu przełożyć na biszkopt, posmarowany wcześniej połową masy karmelowej. Przykryć drugą częścią ciasta, ponownie posmarować karmelem i wyłożyć pozostałą część masy serowej. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch posypać startą czekoladą.
Komentarze