REKLAMA

Ciasto Truskawkowe ombre

wyświetlono: 4536 | dodany do książki kucharskiej: 48 | polecenia: 2

Słodki i bardzo kuszący wynik eksperymentu na bazie truskawek, biszkoptu i bitej śmietany. Łatwy do zrobienia, ale za to o bardzo efektownym wyglądzie.

opublikowany: 26.05.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -3 jajka (L)
    -3 łyżki cukru kryształu
    - 3 łyżki mąki
    - 2 łyżki kakao
    - ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    MUS TRUSKAWKOWY:
    - 2 szkl. truskawek średniej wielkości lub małych ( u mnie mrożone)
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2/3 szkl. gorącej wody
    - 1 galaretka o smaku owoców leśnych

    RÓŻOWA PIANKA:
    - 1 szkl. truskawek (średniej wielkości lub małych)
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 1 duży kubek jogurtu naturalnego
    - 3-4 łyżeczki żelatyny ( + 1/3 szkl. gorącej wody)

    ŚMIETANA:
    - 350 ml śmietany 30%
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny (+ 3-4 łyżki gorącej wody)
Ocena:

(średnia 4.99 z 197 głosów)

Posiłek:

Jak zrobić Ciasto Truskawkowe ombre?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT – żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać 2 łyżki kakao i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy (24x26) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
    Po upieczenia wyjąć z formy i ostudzić.
  • Mus truskawkowy 2. MUS TRUSKAWKOWY – Galaretkę rozpuścić w 2/3 szkl. gorącej wody.Odstawić do przestygnięcia. Truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Następnie do musu wlać przestudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać. Gdy mus delikatnie zacznie tężeć wylać go na biszkopt (wcześniej włożony do formy). Wstawić do lodówki.
  • Różowa pianka 3. RÓŻOWA PIANKA – żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Truskawki zmiksować z cukrem, dodać cały kubek jogurtu i wymieszać. Wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Delikatnie łyżką wylać na stężały mus truskawkowy. Wstawić do lodówki.
  • Śmietana 4. ŚMIETANA – żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a na koniec przestudzoną żelatynę. Wyłożyć równomiernie na truskawkową piankę i wstawić do lodówki. Gdy śmietana zacznie tężeć szpatułką lub widelcem zrobić krateczkę (lub ozdobić według uznania).

Porady

Do ciasta można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych truskawek. Ilość użytego cukru w zależności od słodkości truskawek.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Truskawkowe ombre. Mus zrobiłam z 2 porcji :) Dodane przez: Gosia18

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Ciasto truskawkowe

Jestem bardzo szczęśliwa, gdy ciasta, które piekę, smakują. To jedno z moich ulubionych.

kategoria: Ciasta Desery biszkopty galaretki opublikowany: 03.06.2015 | wyświetlono: 1133 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Warstwowe ciasto truskawkowe

Moja następna propozycja na truskawkowy deser :))

kategoria: Ciasta Desery biszkopty galaretki opublikowany: 10.05.2014 | wyświetlono: 2268 Książki kucharskie: 41 | Polecenia: 4
Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Ciasto truskawkowe na biszkopcie

Najlepszy sposób na poprawę humoru.

kategoria: Ciasta Desery biszkopty opublikowany: 07.07.2015 | wyświetlono: 4305 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE