Ciasto Truskawkowe ombre

  • wyświetlono: 3309 |
  • dodany do książki kucharskiej: 48 |
  • polecenia: 2

Słodki i bardzo kuszący wynik eksperymentu na bazie truskawek, biszkoptu i bitej śmietany. Łatwy do zrobienia, ale za to o bardzo efektownym wyglądzie.

Składniki

BISZKOPT:
-3 jajka (L)
-3 łyżki cukru kryształu
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

MUS TRUSKAWKOWY:
- 2 szkl. truskawek średniej wielkości lub małych ( u mnie mrożone)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2/3 szkl. gorącej wody
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych

RÓŻOWA PIANKA:
- 1 szkl. truskawek (średniej wielkości lub małych)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 duży kubek jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżeczki żelatyny ( + 1/3 szkl. gorącej wody)

ŚMIETANA:
- 350 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (+ 3-4 łyżki gorącej wody)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Truskawkowe ombre

  • 1. BISZKOPT – żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać 2 łyżki kakao i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy (24x26) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
    Po upieczenia wyjąć z formy i ostudzić.
  • Mus truskawkowy2. MUS TRUSKAWKOWY – Galaretkę rozpuścić w 2/3 szkl. gorącej wody.Odstawić do przestygnięcia. Truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Następnie do musu wlać przestudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać. Gdy mus delikatnie zacznie tężeć wylać go na biszkopt (wcześniej włożony do formy). Wstawić do lodówki.
  • Różowa pianka3. RÓŻOWA PIANKA – żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Truskawki zmiksować z cukrem, dodać cały kubek jogurtu i wymieszać. Wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Delikatnie łyżką wylać na stężały mus truskawkowy. Wstawić do lodówki.
  • Śmietana 4. ŚMIETANA – żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a na koniec przestudzoną żelatynę. Wyłożyć równomiernie na truskawkową piankę i wstawić do lodówki. Gdy śmietana zacznie tężeć szpatułką lub widelcem zrobić krateczkę (lub ozdobić według uznania).

Porady

Do ciasta można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych truskawek.
Ilość użytego cukru w zależności od słodkości truskawek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyTruskawkibita śmietanakolorowe ciastoCiasto z truskawkamiCiasto z galaretkąciasto na niedzielęłatwe ciastoowoce sezonoweCiasto na latobiszkopt kakaowyciasta z owocamiciasto na biszkopciena każdą porę rokutruskawki mrożoneświeże truskawkiWspomnienie lataz musem truskawkowymciasta na uroczystościombremasa z truskawkamiefekt ombrez truskawkami i bitą śmietanątruskawki z jogurtemmasa z jogurtemz galaretką truskawkamiprzepisy na owoce sezonowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto truskawkowe z pianką cappuccino

Dodane przez: Skotka

Ciasto truskawkowe z pianką cappuccino

Lekko winne, z musem truskawkowym...

ciasto truskawkowe

Dodane przez: Gosiaczek118

Ciasto truskawkowe

CIASTO Z TRUSKAWKAMI W LECIE CZESTO...

ciasto

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO TRUSKAWKOWE

Ciasto z plackiem czekoladowym,...

ciasto   z truskawkami

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto truskawkowe

biszkopt z masa truskawkowo-serokowa...

Ciasto ,, Truskawkowa Rozkosz "

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Ciasto "Truskawkowa Rozkosz"

Dziś zapraszam na ciasto, ciasto...

Truskawkowe ciasto z mikrofali

Dodane przez: joanna30

Truskawkowe ciasto z mikrofali

Po pierwszej próbie z ciastkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE