Biszkopt wafelkowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę, ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy wafelki ,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Biszkopt wylewamy na blachę (32*25cm) i pieczemy w temp.160 stopni 20min.
W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt.
2.Masa miętowa:Ser mielimy. Landrynki miętowe i 1 szkl. kremówki przekładamy do rondelka, podgrzewamy na wolnym ogniu do
roztopienia landrynek. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody , studzimy. Kremówkę ubijamy ze śnieżka i cukrem pudrem. Cały czas ubijając dodajemy ser biały, rozpuszczone landrynki i żelatynę. Dokładnie miksujemy. Schładzamy
3.Masa z białej czekolady: czekoladę rozpuszczamy w 100 ml kremówki na wolnym ogniu, studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody,studzimy.Kremówkę ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem na sztywno,dodajemy rozpuszczoną czekoladę i cienkim strumieniem wlewamy żelatynę,na końcu dodajemy pokruszone wafelki, miksujemy do połączenia składników. Odstawiamy do lodówki do delikatnego stężenia.
4.4.Polewa czekoladowa: czekoladę i kremówkę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy, studzimy.
5.Przełożenie ciasta: na pierwszy biszkopt wykładamy masę miętowa przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy masę z białej czekolady, na górę układamy połówki biszkoptów i polewamy ciasto polewą.
Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Komentarze