Biszkopt wafelkowo-miętowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Pyszne połączenie smaków, czekolada i mięta idealnie się komponują. Ciasto idealne do niedzielnej kawki lub herbatki.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt na jedną blachę:
    -4 jajka
    -1/2 szkl. pokruszonych wafelków czekoladowych
    -1łyżeczka proszku do pieczenia
    -3 łyżki mąki
    -6 łyżek cukru
    -szczypta soli

    Masa miętowa:
    -25 dag landrynek miętowych
    -2 szkl. kremówki
    -1 śnieżka
    -1/2 szkl. cukru pudru
    -1 kostka sera białego
    -3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody

    Masa z białej czekolady:
    -2 tabliczki białej czekolady
    -500 ml kremowki
    -1/4 szkl. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -2 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody
    -8 dag pokruszonych wafelków czekoladowych

    Polewa czekoladowa:
    -1 czekolada gorzka
    -4-5 łyżek kremówki

    Dekoracja:
    -biszkopty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Biszkopty

Biszkopt wafelkowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę, ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy wafelki ,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Biszkopt wylewamy na blachę (32*25cm) i pieczemy w temp.160 stopni 20min.
    W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt.
  • 2. Masa miętowa:Ser mielimy. Landrynki miętowe i 1 szkl. kremówki przekładamy do rondelka, podgrzewamy na wolnym ogniu do
    roztopienia landrynek. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody , studzimy. Kremówkę ubijamy ze śnieżka i cukrem pudrem. Cały czas ubijając dodajemy ser biały, rozpuszczone landrynki i żelatynę. Dokładnie miksujemy. Schładzamy
  • 3. Masa z białej czekolady: czekoladę rozpuszczamy w 100 ml kremówki na wolnym ogniu, studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody,studzimy.Kremówkę ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem na sztywno,dodajemy rozpuszczoną czekoladę i cienkim strumieniem wlewamy żelatynę,na końcu dodajemy pokruszone wafelki, miksujemy do połączenia składników. Odstawiamy do lodówki do delikatnego stężenia.
  • 4. 4.Polewa czekoladowa: czekoladę i kremówkę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy, studzimy.
  • 5. Przełożenie ciasta: na pierwszy biszkopt wykładamy masę miętowa przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy masę z białej czekolady, na górę układamy połówki biszkoptów i polewamy ciasto polewą.
    Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować