Biszkopt wafelkowo-miętowy

  • wyświetlono: 624 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszne połączenie smaków, czekolada i mięta idealnie się komponują. Ciasto idealne do niedzielnej kawki lub herbatki.

martula85
  • 100min

Składniki

Biszkopt na jedną blachę:
-4 jajka
-1/2 szkl. pokruszonych wafelków czekoladowych
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki mąki
-6 łyżek cukru
-szczypta soli

Masa miętowa:
-25 dag landrynek miętowych
-2 szkl. kremówki
-1 śnieżka
-1/2 szkl. cukru pudru
-1 kostka sera białego
-3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody

Masa z białej czekolady:
-2 tabliczki białej czekolady
-500 ml kremowki
-1/4 szkl. cukru pudru
-1 śnieżka
-2 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody
-8 dag pokruszonych wafelków czekoladowych

Polewa czekoladowa:
-1 czekolada gorzka
-4-5 łyżek kremówki

Dekoracja:
-biszkopty

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt wafelkowo-miętowy

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę, ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na końcu dodajemy wafelki ,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Biszkopt wylewamy na blachę (32*25cm) i pieczemy w temp.160 stopni 20min.
    W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt.
  • 2. Masa miętowa:Ser mielimy. Landrynki miętowe i 1 szkl. kremówki przekładamy do rondelka, podgrzewamy na wolnym ogniu do
    roztopienia landrynek. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody , studzimy. Kremówkę ubijamy ze śnieżka i cukrem pudrem. Cały czas ubijając dodajemy ser biały, rozpuszczone landrynki i żelatynę. Dokładnie miksujemy. Schładzamy
  • 3. Masa z białej czekolady: czekoladę rozpuszczamy w 100 ml kremówki na wolnym ogniu, studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody,studzimy.Kremówkę ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem na sztywno,dodajemy rozpuszczoną czekoladę i cienkim strumieniem wlewamy żelatynę,na końcu dodajemy pokruszone wafelki, miksujemy do połączenia składników. Odstawiamy do lodówki do delikatnego stężenia.
  • 4. 4.Polewa czekoladowa: czekoladę i kremówkę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy, studzimy.
  • 5. Przełożenie ciasta: na pierwszy biszkopt wykładamy masę miętowa przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy masę z białej czekolady, na górę układamy połówki biszkoptów i polewamy ciasto polewą.
    Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadbiszkoptkremówkaser białypolewa czekoladowaczekolada gorzkaczekolada białawafelkiciasto mietowemasa miętowabiszkopt wafelkowylandrynki mietowe

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: magda28

BISZKOPT

Mojej koleżance nigdy nie wychodził...

pastylki miętowe

Dodane przez: lucyna19

Pastylki miętowe

Wprost przepadam za pastylkami...

biszkopt

Dodane przez: ELA 123

BISZKOPT

dobry przepis na udany biszkopt

słodka kompozycja

Dodane przez: Magda_Z

Słodka kompozycja z masą wafelkową

Kremowy budyń, słodka masa krówkowa...

Wafelkowe Babeczki Na Zimno

Dodane przez: gotowanietoproste

Wafelkowe Babeczki Na Zimno

Takie babeczki przygotujemy bardzo...

image-1d86p5i

Dodane przez: Konto nieaktywne

Biszkopt

Każdy, kto piecze biszkopt chce...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE